Начало Новини ЕС, Великобритания и Испания заявиха, че е бил постигнат значителен напредък в...

ЕС, Великобритания и Испания заявиха, че е бил постигнат значителен напредък в преговорите за статута на Гибралтар след Брекзит

59
ЕС, Великобритания и Испания заявиха, че е бил постигнат значителен напредък в преговорите за статута на Гибралтар след Брекзит

Британският и испанският министър на външните работи заявиха, че новият етап на разговорите за статута на спорната територия Гибралтар след излизането на Великобритания от Европейския съюз са били продуктивни и е бил постигнат значителен напредък, предаде Асошиейтед прес.

Срещата се състоя в Брюксел с участието на испанския външен министър Хосе Мануел Албарес, британския външен министър Дейвид Камерън и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович. На нея присъства и главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо. За първи път представители на четирите преговарящи страни се събират за разговори по този въпрос, отбелязва АП. 

В изявление след срещата страните заявиха, че „дискусиите са преминали в конструктивна атмосфера“ и че е бил постигнат значителен напредък.

„Бяха договорени общи политически линии, включително по отношение на летището, стоките и мобилността. Преговорите ще продължат през следващите седмици, за да се сключи споразумението между ЕС и Великобритания“, се казва още в изявлението.

Всички страни са нетърпеливи да сключат споразумение преди европейските избори през юни, посочва АП.

Великобритания напусна ЕС през 2020 г., без да има решение за отношенията между Гибралтар и блока. Разговорите за споразумение, което да гарантира, че хората и стоките ще могат да продължат да преминават през гибралтарско-испанската граница, отбелязваха слаб напредък в досегашните 19 кръга от преговори, но както испанските, така и британските официални представители наскоро изразиха оптимизъм за възможността за постигане на споразумение.

На референдума за Брекзит във Великобритания през 2016 г. 96% от гласоподавателите в Гибралтар подкрепиха оставането в ЕС. Малката територия в южния край на Испания разчита в голяма степен на достъпа до пазара на ЕС за своите 34 000 жители.

Гибралтар е отстъпен на Великобритания през 1713 г., но оттогава Испания поддържа претенциите си за суверенитет, към територията, посочва АП.

предишна статияПолетът на Георги Иванов е една голяма стъпка в космическото развитие на България като държава, каза проф. Георги Желев
следваща статияСтоян Петров ще играе за златен медал на Европейското първенство по бокс за младежи и девойки в Хърватия