Начало Новини Ердоган приветства съгласието на „Хамас“ за прекратяване на огъня и се надява,...

Ердоган приветства съгласието на „Хамас“ за прекратяване на огъня и се надява, че Израел ще направи същото

44
Ердоган приветства съгласието на „Хамас“ за прекратяване на огъня и се надява, че Израел ще направи същото

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи, че приветства решението на палестинската военната групировка „Хамас“ да приеме прекратяване на огъня в Газа, което по думите му е било взето в съответствие с предложение на Анкара, и добави, че се надява Израел да направи същото, предаде Ройтерс.

Турция осъди израелската офанзива в Газа, призова за незабавно прекратяване на огъня, преустанови търговските си отношения с Израел и обяви решението си да се присъедини към искането на Южна Африка Израел да бъде съден за геноцид в Международния съд.

След среща на кабинета Ердоган призова западните страни да засилят натиска върху израелските власти, за да приемат прекратяване на огъня. Анкара многократно е критикувала това, което определя като безусловна подкрепа за Израел от Запада и по-конкретно от САЩ, отбелязва Ройтерс.

„Приветстваме изявлението на „Хамас“, че приемат прекратяване на огъня по наше предложение. Сега Израел трябва да направи същата стъпка“, каза Ердоган снощи.

Малко по-късно турският президент написа в профила си в социалната мрежа „Екс“, че е говорил по телефона с ръководителя на „Хамас“ Исмаил Хания, за да обсъдят решението на групировката за прекратяване на огъня и продължаващите усилия за приключване на боевете в Газа.

„По време на разговора посочих, че новината за решението на „Хамас“, в съответствие с предложението на Турция, е позитивна. Подчертахме, че Израел трябва да направи крачка към трайно прекратяване на огъня“, написа Ердоган.

Миналия месец Ердоган се срещна в Истанбул с Хания и делегация на групировката „Хамас“, която той определя като „движение за освобождение“.