Начало Водещи ЕК ще предприеме сурови мерки срещу Фейсбук

ЕК ще предприеме сурови мерки срещу Фейсбук

1041
Facebook

Брюксел поиска от Фейсбук по-нататъшни обяснения за изтичането на данни. Еврокомисарят Вера Юрова обяви „сурови мерки“ по отношение на социалната мрежа, която се оказа замесена в скандал с личните данни на потребителите.

„Злоупотребата с данните на 50 милиона клиенти на Фейсбук е абсолютно неприемлива“, каза тя в интервю за „Билд ам Зонтаг“.

По данни на изданието, Юрова е поискала от ръководството на социалната мрежа официално изявление за ситуацията. „Искам от Фейсбук по-нататъшни обяснения. Например, в каква степен са засегнати европейските потребители“, каза еврокомисарят.

Американската администрация и отговорните ведомства са уверили Евросъюза, че те „приемат всички обвинения изключително сериозни и работят върху подготовката на необходимите мерки“. Едновременно с това „европейският отговор“ трябва да бъде даден от съответните ведомства за защита на данните в Европа. „Този скандал трябва да стане сигнал за всички нас. Начинът, по който използваме личните данни, може да доведе до големи последствия“, заяви Юрова.

Социологическо проучване, публикувано от „Билд ам зонтаг“, показва, че 60% са на мнение, че социалните мрежи, като Фейсбук, имат негативни последици за демокрацията. 89% смятат, че Фейсбук е способна да влияе на политическите мнения на своите клиенти

предишна статияАПИ: Пътните настилки все още са мокри, на места и хлъзгави
следваща статияНай-дългият полет, изпълняван някога: от Австралия до Великобритания