Начало Водещи Евростат: Цените на жилищата в ЕС и еврозоната спадат с 1 и...

Евростат: Цените на жилищата в ЕС и еврозоната спадат с 1 и 2,1 на сто, в България растат с 9,2%

84
жилища

Според последните данни на Евростат, цените на жилищата в Европейския съюз са намалели с 1% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г. В еврозоната ценовият спад е възлизал на 2,1%.

През второто тримесечие на миналата година жилищата в ЕС поевтиняха с годишен темп от 0,9%, а в еврозоната с 1,5%.

На тримесечна база – през третото спрямо второто тримесечие на 2023 г. – цените на жилищата в ЕС са се повишили с 0,8%, а тези в еврозоната с 0,3%.

В България през третото тримесечие на миналата година цените на жилищата са нараснали с 9,2% спрямо същия период на 2022 г. На тримесечна основа родните жилищни цени са нараснали с 2,7% през третото тримесечие.

Сред страните членки на ЕС, за които има налични данни, 10 са регистрирали годишно намаление на цените на жилищата през третото тримесечие, а други 16 отчитат годишно увеличение.

Най-голямо увеличение на цените на жилищата са регистрирали Хърватия (+10,9%), Полша (+9,3%) и България (+9,2%). В сравнение с предходното, второ тримесечие цените на жилищата през третото тримесечие са се понижили в 7 членки на ЕС, в Италия са били без промяна, а 18 страни са се повишили.

Още новини от деня – четете тук