Начало Любопитно Европейски град поиска от ЕК разрешение за 26-часово денонощие

Европейски град поиска от ЕК разрешение за 26-часово денонощие

44
часовник
 

Снимката е илюстративна

Градчето в най-северния регион на Норвегия поиска от Европейската комисия да му даде разрешение, за да установи времева зона с 26-часово денонощие, съобщава ролітісо.еu.

Странныят план, насърчаван от кмета на град Вадсе в Арктическия кръг близо до руската граница, има за цел да засили местните ценности, да увеличи семейното време и да привлече нови жители в региона. На практика обаче детайлите остават в най-добрия случай неясни.

В писмото си до Европейската комисия, която потвърди, че е получила искането, регионът иска от органа на ЕК да инструктира норвежките власти да одобрят създаването на времева зона с 26-часови денонощие.

Как ще работи на практика новата времева зона? Венче Педерсен, кмет на Вадсе, която е автор на писмото, не е сигурна.

„Не сме мислили много за това. Часовникът ще премине от 12 на 13 дефилеции… и трябва да видим как ще стане това. Не мисля, че от ЕК ще кажат „да“, така че не сме обмислили всички подробности“, коментира тя.

Според Педерсен регионът се бори да привлече нови жители.

„Чрез нашия проект „MОRЕtіmе“ ние се стремим да отразяваме и популяризираме този уникален начин на живот, като предлагаме на хората възможността да се наслаждават на повече качествено време, занимавайки се с дейности като риболов, лов, изучаване на нови езици или просто прекарване с любими хора,“ се казва в писмото на кмета.

„Ние не тичаме след автобусите или след влаковете, не ни трябва много време, за да пътуваме до работа и така нататък“, добавя тя. „Много сме доволни от живота си в част от Норвегия, където имаме повече време да бъдем с нашите приятели, със семейството си и заедно“, посочва Педерсен пред Ролітісо, цитиран от money.bg.

Чрез удължаване на продължителността на дните Педерсен се надява, че повече хора ще бъдат вдъхновени да се преместят в отдалечения регион. Гарантирането, че районът ще е населен, е „по-важно от всякога“ в светлината на войната на Русия срещу Украйна, смята Педерсен.

„Харесваме нашия начин на живот и смятаме, че това може да бъде много вълнуващо, особено за семейства с малки деца“, убеден кметът.

Още любопитни новини – четете тук

предишна статияЯсни са всичките осем отбора, които ще участват в плейофите на Западната конференция на НБА
следваща статияСлънце и дъжд се редуват днес