Начало Водещи Европейският съюз стартира своя военноморска мисия в Червено море

Европейският съюз стартира своя военноморска мисия в Червено море

104
Червено море
Снимка: АП/БТА

Европейският съюз започва военноморска мисия в Червено море с цел възстановяване на свободата на корабоплаването, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Решението за тази „отбранителна операция за морска сигурност“ е взето след началото на атаки от хуси в Червено море в подкрепа на палестинците във войната им с Израел. Тези нападения причиниха сблъсъци в световното корабоплаване и принудиха корабните компании да търсят по-дълги и по-скъпи маршрути. Хусите атакуват кораби, свързани със САЩ, Великобритания и Израел, и се заканиха да продължат, докато израелската война срещу „Хамас“ в Газа не прекъсне.

За да отговорят на тези атаки, САЩ стартираха операция „Пазител на благоденствието“ през декември. Сега ЕС реши да предприеме собствена мисия в региона, наречена „Аспидес“ – „щит“ на гръцки. Тя ще бъде ръководена от град Лариса в Централна Гърция.

Главният цел на мисията е гарантиране на морската сигурност и свободата на корабоплаването. Германия, Белгия, Франция и Италия ще участват в нея.

Дипломати от ЕС потвърдиха, че първоначално три кораба ще вземат участие в мисията, като Германия вече изпрати фрегата си. Планираното разполагане на германската фрегата в Червено море е една от най-опасните германски военноморски мисии от десетилетия, защото има за цел и стабилизиране на търговските маршрути и целия регион.

ЕС заяви, че мисията ще действа по основните морски комуникационни пътища, включително в пролива Баб eл Мандeб и Ормузкия проток, както и в международни води в различни региони на района.

Още новини от Европа – четете тук

предишна статияДенков ще се срещне с Макрон днес в Елисейския дворец
следваща статияТЕЦ „Марица Изток 3“ спря работа, ще произвежда само при „добра цена“ на тока