Начало Водещи Европейската комисия се бори с фалшивите новини

Европейската комисия се бори с фалшивите новини

1109
фалшивите новини

Европейската комисия създава група от експерти, които да предложат начини за борба с фалшивите новини и дезинформацията. В групата ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации. Очакванията са, че това ще допринесе за изготвянето догодина на европейска стратегия за борба с разпространението на фалшиви новини.

„Свободата да получаваме и разпространяваме информация и плурализмът на медиите е залегнала в Хартата на основните права на ЕС. Живеем в епоха, в която потокът от информация и дезинформация стана почти съкрушителен. Ето защо трябва да предоставим на нашите граждани инструментите за идентифициране на фалшиви новини, подобряване на доверието онлайн и управление на информацията, която получават”, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс .

Граждани, социални медии, традиционни медии и изследователи са поканени да споделят мненията си до средата на февруари догодина.

ЕК желае да установи как гражданите и заинтересованите страни възприемат фалшивите новини, по какъв начин откриват онлайн дезинформацията и до каква степен се доверяват на различните медии.

Комисията уточнява, че консултацията засяга фалшивите новини и онлайн дезинформацията, при които съдържанието не е незаконно и затова не е обхванато от съществуващото законодателство на национално и европейско равнище. ЕК приканва специалистите да кандидатстват за участие в експертната група. Тази група ще изготви препоръки към ЕК и се очаква да включва по няколко представители от всяка област на експертни познания. Крайният срок за представяне на кандидатури е средата на декември. Очаква се експертната група да започне работа през януари догодина, като е предвидено нейната дейност да продължи няколко месеца.

Тревогите за фалшиви новини възникнаха след обвинения за руска намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ, за да се предотврати спечелването на демократът Хилари Клинтън и на тазгодишните френски президентски избори, в които победител Еманюел Макрон се оплака, че неговата кампания е била обект на „масивна и координирана” хакерска операция.

предишна статияАФП: Шест месеца по-късно Макрон е непопулярен, но има контрол
следваща статияУникална библиотека отвори врати в Китай