Начало Водещи Древен „повелител на златото“ е най-богатия човек в историята

Древен „повелител на златото“ е най-богатия човек в историята

1548
Манса муса, най-богатият човек

Манса Муса, прочутият владетел на империята Мали, е обявен за най-богатия човек в историята на Земята. Учените са направили заключенията въз основа на средновековния ръкопис „Каталунски атлас“ от XIV век, съобщава Лайв Сайънс.

Картата датира от 1375 година. На нея е изобразен Манса Муса. Според американски експерти, той контролирал добива на злато в северозападната част на Африка. По това време златото от Мали е най-чистото и изискано.

Муса е управлявал през далечния 14 век. Той става известен със своя хадж, основан през 1324 г. При своето поклонение на светите за всички мюсюлмани места, Манса Муса е придружен от над 60 000 души. Неговото богатство, според днешните мерки, се оценява на 400 милиарда долара.

Бикфорд Берзок от Музея на изкуствата към Северозападния университет в Русия отбелязва, че никой от съвременните хора не притежава такова богатство. Владетелят имал неограничен достъп до всички ресурси на своята империя.

Малийското злато е било използвано за изковаване на динари. През XIV век те са били доминираща валута. Това се посочва от данните на разшифрованите арабски текстове от онова време.

Някои историци наричат Муса единствения човек в историята, който самостоятелно определял стойността на златото.

предишна статияБен Афлек изгуби Батман заради алкохола
следваща статияЖените надживяват мъжете и остават с ума си по-дълго от тях