Начало Водещи ДПС след конференцията: За първи път българин начело на партията, но със...

ДПС след конференцията: За първи път българин начело на партията, но със съпредседател

79
Джевдет Чакъров (вдясно) и Делян Пеевски са двамата съпредседатели на ДПС Снимка: БТА
Джевдет Чакъров (вдясно) и Делян Пеевски са двамата съпредседатели на ДПС
Снимка: БТА

На националната конференция на ДПС бяха избрани двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Това е първи път, когато българин стои на чело на Движението, което обаче не беше изненада всекиму. Решението беше подкрепено още преди месеци от Ахмед Доган, който хвали Пеевски и го определя като „феномен“. Пеевски обаче не е сам на челото на партията, а споделя позицията с турския лекар Джевдет Чакъров.

Номинациите на двамата бяха гласувани в пакет с предложение от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който смята, че така лидерството на партията ще бъде единно.

Съпредседателството е в опозиция на едноличните решения, посочи Доган в изявлението си, макар че той не беше лично присъствал в залата.

Почетният председател предупреди, че „две в едно“ избори носят риск от дестабилизация на страната.

Пред делегатите той засегна три основни теми: за възможни промени в НАТО и сигурността на Европа; предизвикателствата предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП); и значението на идеята за двама председатели на ДПС в настоящия контекст.

„Докато сегашната политическа класа се занимава с борбата за постове и привилегии, ДПС има възможност да насочи вниманието на българските граждани към истинският дневен ред на избирателя, да се фокусира върху решаването на големите политически проблеми, коментира Юнал Лютфи, член на ръководството на партията. Той посочи и очакванията към новото ръководство в областта на политиката: връщане на ДПС при избирателите, тяхното доверие и подобряване на животния стандарт, както и направата на ревизия на кадровите структури, които от години са изолирани. Новото ръководство ще трябва да се фокусира и върху набирането на млади и образовани хора.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияПуснаха от ареста актьора Христо Шопов, обвинен за закана с убийство на чужденка
следваща статияОблачна, но топла неделя