Начало България Доц. Черкезова само за ДЕБАТИ: У нас два пъти са се увеличили...

Доц. Черкезова само за ДЕБАТИ: У нас два пъти са се увеличили хората, които смятат, че е нормално да нямат дете

39
Доц. Стоянка Черкезова

В България има двоен анализ за увеличение на общия коефициент на плодовитост на гражданите за този период, които приемат, че е напълно нормално човек да няма деца в своя живот.

Това сподели доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките в интервю за ДЕБАТИ.БГ. Тя коментира последните статистически данни от Националния статистически институт, които указват на умерено увеличение на раждаемостта в страната, но общо намаление на населението поради увеличената смъртност и миграция.

НСИ отчете ръст в раждаемостта, но нацията продължава да се топи

Според нея все още не може да се говори за стабилна тенденция към увеличаване на раждаемостта в страната, въпреки че за последните две години – 2022 и 2023 година, така нареченият общ коефициент на плодовитост, който обикновено се задържа между 1.5 – 1.58, в момента е достигнал нива от 1.78 и 1.79.

Първата възможна теория, която може да обясни това, че общият коефициент на плодовитост се увеличава, е фактът, че има повече жени, които избират да следват първия модел. Въпреки това данните за 2023 година показват, че нарастването на ражданията се отчита най-много при жените в по-възрастна възраст. Това сочи, че тази теория може би не е пълноценно обоснована.

По-вероятно е друго обяснение на нарастването на общия коефициент на плодовитостта в момента да бъде отложените раждания през последните години, които могат да са били забавени поради пандемията от COVID-19″, посочи доц. Черкезова.

Тя счита, че поради промяната в ценностите, както в България, така и в света като цяло, се наблюдава намаляване на раждаемостта.

След 12-годишен период хората във всички страни в Европа променят мнението си за родителството към по-голяма постмодерност и по-ниско значение на родителството. Конкретно в България има двойно увеличаване на хората за този период, които вярват, че е напълно нормално човек да няма деца в живота си“, поясни Черкезова

Цялото интервю с доц. Стоянка Черкезова може да прочетете утре.