Начало Водещи Доц. Киселова за ДЕБАТИ: Не е реалистично промените в Конституцията да минат...

Доц. Киселова за ДЕБАТИ: Не е реалистично промените в Конституцията да минат до Коледа

169
президента, киселова

Наталия Киселова завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2002 г. в специалност „Право“. Специализира „Правораздаване“ и „Публична администрация“. В периода 2003–2005 г. е редовен докторант по Конституционно право в катедра „Конституционноправни науки“. През 2007 г. защитава докторска дисертация на тема „Парламентарен контрол“. От 2005 г. е преподавател по Конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“, а от 2006 г. – по Конституционно право на Р България в Академията на МВР. Работи и като експерт към Постоянната комисия по въпросите на държавната администрация в НС (2006–2009 г.), държавен експерт в дирекция „Съвет по законодателство“ в Министерство на правосъдието (2010–2012 г.), съветник по правни въпроси (2012–2016 г.) и секретар по правни въпроси на президента на Републиката (2016–2017 г.). Има множество публикации в областта на конституционното и административното право.

Доц. Киселова, в конституционните промени постига ли се независимост за съдиите, което беше една от основните причини за искането за промени в основния закон?

По отношение на съдийската независимост усилията са в посока прокурорите и следователите да нямат възможност да влияят както върху обявяването на конкурси за съдии, така и върху кадровото развитие на съдиите. И това се постига с промените.

По отношение на бюджетната независимост. Има решение на Конституционния съд, в което се посочва, че тази независимост има няколко аспекта – тук съществува и аспектът финанси.

Бюджетът е общ. Всъщност ние нямаме ясна видимост как се разпределят средствата между отделните съдилища, от една страна, и прокурорите – от друга.

Голяма част от разходите са общи. Но има специфични въпроси, които в момента не могат да бъдат назовани като гарантирана финансова независимост на съда.

Така че, тук ще трябва да се помисли как това да бъде оформено, тъй като вече имаше заявка и от страна на народни представители, и на министъра на правосъдието, че ще има орган или по-скоро съвместно заседание на двата органа (съвет на съдиите и съвет на прокурорите, бел. ред.), за да се гарантира тази финансова независимост.

Защото тук не става въпрос за механично разделяне на бюджета на две. Тук става въпрос за бюджет на съдилищата, бюджет на прокуратурата, бюджет на Съвета на съдиите, на Съвета на прокурорите, на И�…