Начало Водещи Доц. Киселова: Вотът на недоверие няма да свали служебния кабинет

Доц. Киселова: Вотът на недоверие няма да свали служебния кабинет

44
Наталия Киселова
Снимка: БНТ

Дори и да станем свидетели на задвижване на процедура по вот на недоверие срещу служебния кабинет, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова.

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не – БСП, „Възраждане“ и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството му.

Тя обясни, че има законова възможност да се смени министър-председателят на служебното правителство. Вотът на недоверие обаче се използва за парламентарно избран кабинет.

„Органът, който назначава и уволнява в случая президентът“, посочи доц. Киселова. Според нея вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на две от парламентарните групи.

Преподавателят по конституционно право обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиер, каза още Наталия Киселова пред БНР. Тя припомни, че когато се състави правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти.

Служебният премиер Димитър Главчев дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на 2-ма от министрите си – на земеделието и на външните работи, смята доц. Киселова.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

 

предишна статияАНА-МПА: Гърция планира да създаде свой противовъздушен и антидронов щит
следваща статияМФВ призова за свиване на разходите – по време на избори правителствата харчат повече