Начало България Доц. Искрен Иванов за ДЕБАТИ: При втори мандат на Тръмп България може...

Доц. Искрен Иванов за ДЕБАТИ: При втори мандат на Тръмп България може да се окаже буфер между Русия и САЩ

89
Искрен Иванов
Кадър: Нова

Доц. д-р Искрен Иванов е преподавателят в Софийски университет, политолог, международен анализатор и експерт по международна сигурност и управление на конфликти. 

Доц. Иванов, има ли вече съмнения за това, че Джо Байдън ще може да се пребори за втори мандата и по този начин да отвори възможността за връщане на Доналд Тръмп на президентския пост?

– Оттук нататък за мен се очертават два сценария за изборите в САЩ, като първият е Доналд Тръмп да се върне в Белия дом. Това ще стане, ако тенденцията, която към момента наблюдаваме – подкрепата към него да се повишава, продължи.

Въпреки че след Супер вторника резултатите сочат, че балансът на силите е изравнен.

Вторият сценарий е да станем свидетели на изборен парадокс, на какъвто станахме свидетели през 2016 година, когато популярният вот беше на страната на Хилъри Клинтън, но вътре, в електоралната колегия, по-голямата част от делегатите връчиха изборната победа на Доналд Тръмп.

Нещо такова може да се случи – в един момент подкрепата за Тръмп да продължи да расте, да изглежда, че той всъщност е победител на изборите, но на самите избори, по-голямата част от електорите да делегират своето доверие на Байдън, което ще му спечели втори мандат.

За мен това са двата сценария, които се очертават оттук нататък. Рано е да се каже кой от от тях ще се реализира със сигурност. По-скоро за това ще можем да говорим през септември, но при такава малка разлика, при такъв резултат, който е почти 50 на 50 процента, това са двата сценария и аз мисля, че всякакви преувеличения и оценки, че Тръмп е категоричният победител, че той ще се завърне с гръм и трясък в Белия дом, на този етап са неоправдани.

– Виждаме все пак, че…
Още актуални интервюта – четете тук

предишна статияСветовни автомобилни компании насочват инвестициите си към Бразилия
следваща статияГърция продава на Чехия боеприпаси, които ще отидат в помощ на Украйна