Начало Здраве Дори не сте подозирали колко полезни са ябълките

Дори не сте подозирали колко полезни са ябълките

3325
ябълки

Ако се чудите какъв плод може да хапвате по всяко време на годината с много ползи и страхотен ефект, заложете на ябълката. Освен много вкусна, хрупкава и сочна, тя е и страшно полезна.

Ябълките са богат източник на полифеноли. Те представляват голямо семейство важни антиоксиданти, които предпазват ДНК и клетъчните мембрани, предотвратявайки мутации, довеждащи до рак. Полифенолите имат много добро противовъзпалително действие. Те предпазват и от сърдечно-съдови заболявания, като повишават т.нар. добър холестерол и същевременно намаляват мазнините в кръвоносните съдове и се борят с възпаленията, пише „Дарик“.

И в тази връзка, за да извлечете максимума от ползите на ябълките, пазете кората.Ябълките са чудесни, ако спазвате диета. Имат високо съдържание на фибри и вода. Освен това носят усещане за ситост.

Тези страхотни плодове съдържат и пектин, като той е съсредоточен главно около семките им, заради това не бива да ги махате, когато ги варите. А пектинът има много ползи – понижава концентрацията на холестерол в кръвта, намалява нивата на кръвната захар, подобрява функцията на дебелото черво, предотвратява образуването на жлъчни камъни и изхвърля жлъчните киселини, улавя тежките метали и детоксицира организма, много полезен е за укрепване на кръвоносните съдове, зъбите и ноктите, а благотворният му ефект се наблюдава и при приема на антибиотици, като тушира страничните им ефекти.След проведените масови проучвания се оказва, че богатият на антиоксиданти плод вече се препоръчва и за по-висока плътност на костите и поддържането на здрава костна система. Ябълките оказват сериозно въздействие върху костите, увеличавайки костната маса и повишават здравината им.

Ежедневната консумация на ябълки провокира синтезирането на по-големи количества мастни киселини от стомашно-чревните бактерии. Поддържат се идеални киселинно-алкален условия за баланс на микроорганизмите в тялото.

Ако искате да сте по-издръжливи, консумирайте по една ябълка преди тренировка. Ябълката помага за по-доброто усвояване на кислорода в белите дробове.

предишна статияВ Нова Зеландия забраняват котките
следваща статияКрасивата кожа обича определени храни