Начало Водещи Дори бягането на кратки разстояния намалява риска от преждевременна смърт

Дори бягането на кратки разстояния намалява риска от преждевременна смърт

1046
бягане

Дори съвсем малко бягане е полезно за здравето, сочи ново изследване на този вид физическо упражнение, пише вестник Гардиън.

Според данните на Световната здравна организация (СЗО), бягането е полезно, независимо колко пъти в седмицата се прави, колко е изминатото разстояние и с каква скорост бяга човек.

СЗО заключава, че 3,2 милиона души умират всяка година, заради прекалено ниска физическа активност.

„Всяко бягане, дови веднъж седмично, е по-добър вариант от никакво бягане. В същото време, честите и продължителни бягания не водят задължително до гарантирани резултати в избягването на преждевременната смърт.“, пишат авторите на доклада на СЗО.

Данните са публикувани в Британското списание на спортната медицина и са съсредоточени върху 14 предишни изследвания, наблюдавали 6 групи участници или общо 230 000 души, които са били следени между 5,5 и 35 години.

Когато били сравнени данните на тези 25 951 човека, които починали, се оказало, че тези от тях, които са бягали, имали 27 процента по-нисък риск от преждевременна смърт и конкретно 30 процента по-нисък риск тя да бъде предизвикана от сърдечно-съдови заболявания и 23 процента по-нисък риск причината да е раково заболяване.

Дори тези, които бягали само веднъж седмично, по-малко от 50 минути и със скорост по ниска от 9,5 километра в час, отбелязвали значителни ползи.

Когато били систематизирани трите изследвания, показващи колко и как се отразява честотата на бяганията и тяхната продължителност, не била открита зависимост между по-дългите или по-чести бягания и намаляване на риска от преждевременна смърт.

Авторите на доклада отбелязват, че подобно изследване има ограничения.

Първо, данните за бяганията на хилядите участници били подадени от самите тях и се разчита на добросъвестното им докладване.

Второ, изследването отчитали бягането, но не и други физически упражнения, които може да са правили участниците.

Освен това, много други фактори като възраст, пол, общо състояние на организма, наднормено тегло или затлъстяване и начин на живот, влияят на крайните резултати в определена степен, която не е изчислена.

предишна статияАПИ: Вижте къде има ограничения в движението
следваща статияКиану Рийвс се появи с гадже за пръв път от десетилетия