Начало Водещи Допринесоха ли са централните банки за спада на инфлацията?

Допринесоха ли са централните банки за спада на инфлацията?

74
Бруталният отговор на Путин на въпроса: „Докъде се простира Русия?“

Водещите централни банкери, които са отговорни за повишаването на лихвите през последните две години с цел овладяване на инфлацията, са в центъра на дебата за това дали действително са допринесли за забавянето на инфлацията, съобщава Франс прес.

Те биват характеризирани както като герои, които се борят срещу инфлацията, така и като обект на критика в медиите за своите методи.

Професор Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда по икономика, според който Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и други централни банки не са заслужавали заслугите, които им се приписват за намаляване на инфлацията.

Според него, инфлацията намалява не заради действията на централните банки, а заради факта, че проблемите със доставките на стоки, които водят до инфлация, вече са били решени поне частично.

Въпреки това, повишаването на лихвите може да охлади икономиката и да доведе до забавяне на растежа, но не е било необходимо в случая, тъй като икономиката не е била „прегряла“ и инфлацията все пак е намаляла.

Според други структурни източници, като енергийната криза и проблемите с доставките, повишаването на лихвите не е имало голямо влияние върху инфлацията, но е забавило икономиката.

Дебатът за това откъде тръгва инфлационната криза продължава, като единият табор я свързва главно с енергийната криза и проблемите с доставките, а другият – с търсенето, насърчено от бюджетната подкрепа заради пандемията.

Според проучване на компанията „Алианц трейд“, УФР е допринесла с 45% за забавянето на инфлацията, а останалата част идва от нормализирането на производствените вериги по целия свят.

Тези, които смятат, че инфлацията е само временна, не взимат предвид влиянието на централните банки и в този дебат мненията все още се различават.

Още новини от деня – четете тук