Начало Пари Доларът поскъпва след обявения план за данъчна реформа на Тръмп

Доларът поскъпва след обявения план за данъчна реформа на Тръмп

1194
Доларът

Доларът и лихвите по щатските държавни облигации нараснаха в четвъртък, в резултат на предложената от американския президент Доналд Тръмп най-голямата данъчна реформа от три десетилетия насам и след като икономическите данни от САЩ засилиха вероятността за вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв по-късно през годината

Силният долар подложи под натиск валутите на много развиващи се страни, което спомогна за понижението на азиатско-тихоокеанския индекс на MSCI с 0.4%, до едномесечни дъна.

В същото време японският Nikkei 225 нарасна с 0.3%, след като вчера на Уолстрийт Dow Jones добави 0.25%, а S&P 500 се повиши с 0.41%.

Акциите на компаниите с малка пазарна капитализация скочиха, като индексът Russel 2000 записа ново рекордно ниво, нараствайки с 1.9% за деня. Това бе и най-големият еднодневен ръст за индекса от от близо 6 месеца насам.

Тръмп предложи намаляване на корпоративните данъчни ставки, данъците за малкия бизнес и намаляване на данъците за физическите лица на хората с най-големи доходи.

Доларът бе подпомогнат и от предложението за намаляване на данъчните ставки за репатриране на корпоративни печалби обратно в САЩ, което според анализатори, ще доведе до една временна фаза на значително изкупуване на долара.

Предложението ще трябва да бъде одобрено от Конгреса, където в партията на Тръмп има разделение, а самият план вече предизвиква критики, че облагодетелства богатите и компаниите и може да добави трилиони долари към дефицита на страната.

На валутния пазар, докато доларът поскъпваше спрямо почти всички валути, еврото падна до шестседмично дъно от 1.1717 вчера и за последно се търгуваше на ниво от 1.1734, губейки 1.8% от началото на седмицата.

Доларът също скочи до 2.5-месечен връх от 113.26 йени в предходния ден, преди да отстъпи до 112.88 йени.

предишна статияВ Китай създадоха първият дрон в света, който може да каца върху водна повърхност
следваща статияФотосесия на границата на еротиката и анатомията