Алексей Навални тази сутрин бе пуснат от затвора
Алексей Навални

„Сам съм се бил отровил. А Русия никога не е разработвала Новичок“, написа Навални в Туитър. Междувременно стана ясно, че активите му в Русия са били замразени. А сенатори от САЩ настояват за санкции срещу Русия.

Русия е замразила активите на опозиционния политик Алексей Навални. Това бе съобщено от неговата говорителка Кира Ярмиш. По думите ѝ, заповедта за това е била издадена още в края на август – тогава Навални все още беше в кома и се лекуваше в берлинската клиника Шарите. Банковите сметки на Навални са били замразени, а апартаментът му в Москва е запориран по съдебен иск. На опозиционния политик му е позволено да живее в този апартамент след завръщането си от Германия, но не може да го „продава, дарява или ипотекира“, каза още Ярмиш. Според нея, това е поредният негативен пример за действията на руския съд.

Руските власти отдавна предприемат действия срещу Навални, сътрудниците му и неговия Фонд за борба срещу корупцията. През 2019 неговата фондация бе осъдена да изплати 88 милиона рубли (около 983 000 евро). Причината: твърденията на Фонда, че фирма доставчик на храни за училищата в Москва е наложила монопол в бранша и предлага вредни за здравето храни. Според разследванията на Фонда за борба срещу корупцията, въпросната фирма е свързана с милиардера Евгений Пригожин, който в миналото е бил готвач на президента Владимир Путин. Тогава съдът постанови, че „неверните твърдения“ на Фонда за борба срещу корупцията са навредили на имиджа на доставчика на храни.

За да избегне паричното наказание, фондацията на Навални промени правния си статут. На този фон сега се стигна до замразяване на активите на опозиционния политик в Русия. Това обаче няма да му попречи да се върне в Русия, след като приключи с рехабилитацията в Германия, казват неговите сътрудници. В сряда говорител на Кремъл подчерта, че Навални има правото да се завърне „по всяко време“.

„Бил съм отровен, но са били германците…“

Същевременно Алексей Навални реагира на предположенията, че в отравянето му са участвали хора от най-близкото му обкръжение.

„Нямало е отравяне. Това е било диабетичен пристъп. В Русия никога не са разработвали „Новичок“. Имало е отравяне, но са били германците. Бил съм отровен, но сам съм се бил отровил. Струва ми се, че в Кремъл са открили отдел за измисляне на нови версии“, написа Навални в четвъртък, 24 септември, в Туитър.

Така той коментира думите на единия от създателите на Новичок Владимир Углев в интервю на вестник „Поглед“, което беше разпространено от държавната информационна агенция РИА Новости. „Според мен, някой е нанесъл отровата върху нещо и го е дал директно на Навални. А Навални няма да вземе предмет от чужд човек. Но ето, че го е взел“, казва Углев в интервюто.

Американски сенатори искат санкции срещу Русия

И докато в Русия се разпространяват всевъзможни версии за отравянето на Навални, в САЩ група сенатори от всички партии са внесли законопроект за санкции срещу официални лица от Русия заради инцидента с отравянето на опозиционния политик. Новината за това бе съобщена на сайта на сенатора демократ Крис Кун.

Според законопроекта, администрацията на американския президент трябва да реши дали Русия е нарушила законите, забраняващи използването на химическо и биологично оръжие. Белият дом е длъжен да представи на Конгреса и доклад за бивши и действащи правителствени чиновници в Русия, участвали по някакъв начин в отравянето на Алексей Навални. Активите на тези хора в САЩ ще бъдат замразени, а също така ще им бъде забранено да пътуват да Америка. Законопроектът изисква още нещо: американските служби да докладват на Конгреса за това, което знаят за финансите на руския президент Владимир Путин и обкръжението му.

За да бъде приет законопроектът, той трябва да бъде подкрепен от Сената и Камарата на представителите и подписан от президента на САЩ.

Най-известният критик на Путин

Известният критик на Кремъл Алексей Навални бе изписан от берлинската клиника Шарите във вторник, 22 септември. Там той бе лекуван в продължение на един месец. По данни на федералното оправителство, Навални е бил отровен с вещество от групата на Новичок и за това „няма никакви съмнения“. Кремъл отхвърля да е замесен в отравянето му. За инцидента имало множество версии.

Навални бе приет в болницата в Омск на 20 август. Неговата говорителка Кира Ярмиш информира, че му е прилошало по време на полет от Томск към Москва. Самолетът е бил принуден да се приземи по спешност заради бързото влошаване на състоянието му. Два дни по-късно той бе преместен в Берлин.

Алексей Навални е най-известният критик на руския президент Владимир Путин. Основаният от него Фонд за борба срещу корупцията редовно разкрива случаи на корупция в Русия. Опозиционният политик вече многократно е бил арестуван и осъждан на лишаване от свобода.

[tcm id=“1″]

Текст: „Дойче веле“.

предишна статияНастинка, грип или коронавирус? Как да различаваме болестите през грипния сезон?
следваща статияРокля от „Сексът и градът“ оценена на над 100 000 долара