Начало Водещи „Дойче веле“: Подслушвала ли е Русия разговор на офицери от Бундесвера?

„Дойче веле“: Подслушвала ли е Русия разговор на офицери от Бундесвера?

124
Крилата ракета
Крилата ракета „Таурус“

Наблюдавала ли е Русия разговор на офицери от Бундесвера за доставяне на крилати ракети „Таурус“ на Украйна? Потвърдено е, че изтичащият запис е автентичен. Голям провал за Германия.

Цели 38 минути е аудиозаписът, и автентичността му не е под въпрос. От Министерството на отбраната беше потвърдено, че записът е реален. В него се обсъжда войната в Украйна.

Взривоопасна тематика

Немският разследващ журналист Флориан Фладе преди това заяви, че не се съмнява в автентичността на разговора, в който шефът на ВВС Инго Герхартц откровено говори за чувствителни теми. „Най-вероятно целият запис е истински, като начина, по който офицерите говорят, го потвърждава. Дори посредством изкуствения интелект такъв ефект не може да бъде постигнат“, каза Фладе за ARD.

Според медията случаят е експлозивен: руски медии публикуваха данни за подслушани разговори на четирима служители на Луфтвафе, а пропагандните им канали разпространиха и записа. В него се чува как офицерите разговарят за възможностите на германските ракети „Таурус“ – включително дали те биха могли да унищожат Кримския мост, издигнат от Русия.

Шолц категорично отказва доставките на „Таурус“

Обсъжда се и решението на федералния канцлер Олаф Шолц да не достави ракети „Таурус“ на Украйна, както и свързаните с това предизвикателства. В началото на седмицата Шолц обясни подробно отказа си, използвайки главно технически аргументи, според статията на АРД. Канцлерът обясни, че използването на „Таурус“ от страна на Украйна би изисквало съдействието на германски войници за управлението на ракетите. Шолц се опасява, че по този начин Германия би могла да бъде втеглена във войната с Украйна.

„Понеже никой не знае точно защо канцлерът блокира доставките се ширят най-различни слухове“, цитира Втората германска телевизия ZDF инспектора от Луфтвафе Инго Герхартц, чиито думи се съдържат в записа. Той изразява и разочарованието си, че трябва да коригира недостоверна информация за крилатите ракети. Разговорът се фокусира и върху възможността за обстрел на Украйна без участието на Бундесвера.

Имат ли британците хора „на място“?

Според АРД експлозивно е и фактът, че в записа става дума за изпращането на няколко британски служители в Украйна, за да демонстрират как могат да се използват предоставените от тях ракети „Storm Shadow“.

Във Великобритания бяха обидени от едно изказване на Шолц, което някои считат за недискретност: „По отношение на дейността на британците и французите, Германия няма да участва“. Както посочва АРД, не е ясно какво конкретно имаше предвид Олаф Шолц, но някои с интерпретират изявлението му като намек, че французите и британците могат да предоставят помощ на място за насочването на предоставените от тях крилати ракети на Украйна. Говорител на британския премиер Риши Сунак незабавно отрече това твърдение.

Реакции на загриженост

Германски депутати изразиха своето безпокойство – основно защото разпространението на първия запис няма да остане само такова. „Ако историята се потвърди, това ще се окаже много проблематично“, каза председателят на парламентарната контролна комисия Константин фон Ноц на изданията на медийната група RND.

„Въпросът се задава дали става въпрос за единичен случай или за структурен проблем със сигурността“, допълва Фон Ноц и очаква бързо разясняване на всички детайли.

„Вероятно и други разговори са били подслушани и ще бъдат публикувани по-късно – когато стане изгодно за Русия“, предупреждава за ZDF експертът по отбраната от Християндемократическия съюз Родерих Кизеветер. Той предполага, че съдържанието на разговора е разпространено от Русия в този момент с определена цел – „да се предотврати евентуалната доставка на „Таурус“ от Германия“.

Русия изисква отговори от федералното правителство

В отговор на информацията за изтичащия разговор руското външно министерство поиска обяснение от федералното правителство. „Опитите за избягване на отговор ще бъдат тълкувани като признание за вина“, написа говорителят на руската дипломация Мария Захарова в „Телеграм“. Същевременно Маргарита Симонян, шефката на руската държавна телевизия RT, публикува откъс от 30-минутния запис, без да посочи как е получила достъп до него.

предишна статияПроф. Николай Слатински: Този празник е болен от безбройните знамена на чужда държава
следваща статияОблачно, но без дъжд ще бъде времето днес