Начало Водещи „Дойче веле“: Пет нули по-малко: Венецуела в хаос

„Дойче веле“: Пет нули по-малко: Венецуела в хаос

1427
Венецуела

Пет нули по-малко и безчет въпросителни. Идеите на венецуелския президент Николас Мадуро за спиране на хиперинфлацията предизвикват всеобщо недоумение и объркване в страната. Планината от дългове си остава.

„Спасителният пакет“ на венецуелския президент Николас Мадуро предизвика хаос в цялата страна. Първо фактите: Управляващите от 20 години насам социалисти искат да спрат хиперинфлацията като девалвират своята валутна единица, премахвайки от нея пет нули. Така един милион от досегашния „силен боливар“ вече ще са само 10 „суверенни боливара“, както е наречена новата валута. Тя ще е обвързана със създадената преди година държавна криптовалута „петро“.

„Преживяваме солиден процес на икономически прираст, който е справедлив и социален, защото разпределя богатството“, заяви Мадуро при представянето на мерките, с които смята да спаси страната от хиперинфлацията. Министърът на информацията Хорхе Родригес заяви в добавка, че реформите целят възстановяването на покупателната способност на населението. По този начин щели да бъдат „коригирани деформациите, породени от икономическата война“. Според правителството, срещу Венецуела има международен заговор на чуждестранни правителства и бизнесмени.

Обявените от правителството мерки обаче предизвикваха тотално объркване, например по отношение размера на минималните заплати. Икономистът от агенция Econometrica Хенкел Гарсия прогнозира, че правителството няма да има финансовия ресурс да индексира по съответен начин заплатите така, че работниците да не са тези, които ще понесат бремето на реформите.

„В плен на една идеология“

„Мадуро и неговите поддръжници са изцяло в плен на една идеология“, казва политологът от университета в Мюнстер Иво Ернандес. „Те се готвят да нанесат последния удар върху икономиката и банките, за да се въведе социалистическа система по образец на кубинската. Режимът де факто призна, че е фалирал, и че се нуждае на всяка цена от свежи пари. За да постигне това, въвежда двойно безумие: фискално и монетарно. Правителството иска да събира авансово данъци от частния сектор“, казва Иво Ернандес.

Според икономиста Алехандро Маркес Веласкес от Свободния университет в Берлин, обявените от Мадуро реформи целят да окажат влияние върху две променливи величини, които още от 1980-те години насам предизвикат хиперинфлация и в други латиноамерикански държави. Става дума за несъответствието между държавните приходи и разходи от една страна, и огромната разлика между официалния и „черния“ курс на чуждата валута.

Огромни дългове

2 долара – толкова е днес минималната месечна заплата във Венецуела. Всеки месец цените скачат двойно, а все повече венецуелци се хранят само веднъж дневно. Някои от тях съзират в кризата заговор, ръководен от САЩ. (05.06.2018)

„Най-общо казано, планът на Мадуро може да бъде описан като опит за уеднаквяване на обменните курсове. Това обаче ни най-малко няма да спре девалвацията на националната валута. Досега Централната банка просто печаташе повече пари, за да покрива бюджетния дефицит, който, според неофициални източници, възлиза на 20 на сто от БВП“, казва икономистът Алехандро Маркес Веласкес.

Президентът Мадуро иска държавният концерн PDVSA – това е най-голямото петролно дружество и съответно най-големият износител на страната – да продава чужда валута по курс, близък до този на черния пазар. Това би наляло огромно количество боливари в държавната хазна, както и в касите на самото петролно дружество.

Политологът Иво Ернандес не съзира никакъв смисъл в плановете на Мадуро: „Венецуела току-що обяви, че е готова да обслужва задълженията си към енергийния концерн Conoco Philips. Каракас иска да сложи на масата 500 милиона долара през следващото тримесечие. Не петрол, не боливари, а долари! Има още най-малко 43 други фирми, които също чакат венецуелското правителство да изплати дълговете си към тях. Тези дългове засегнаха много тежко режима и аз не вярвам, че той ще съумее да се съвземе с помощта на тази, или която и да е друга икономическа реформа“, казва политологът от Мюнстер.

[tcm id=“1″]

предишна статияТова са четирите най-трудни за забравяне зодии
следваща статия„Политико“: Брекзит без сделка всъщност води до множество малки сделки