Лятно време

През 2021 година веднъж завинаги ще приключи смяната на часовото време. За това се споразумяха съответните комисии на Европарламента, а Комисията по транспорт и туризъм, която е водеща по този въпрос, също даде зелена светлина. В средата на март се очаква и общото събрание на Европарламента да гласува решението. После отделните страни-членки на ЕС трябва да го одобрят.

Процедура по волята на германците?

През септември миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че местенето на стрелките ще бъде премахнато много бързо. Оказа се обаче, че е прибързал. Юнкер тогава се позова на онлайн анкета сред европейските граждани.

В нея взеха участие неочаквано много граждани на ЕС, а 80% от тях се обявиха за премахване на смените на времето. Всъщност анкетата не беше представителна, защото 3 милиона от общо 4,6-те милиона гласове бяха само от Германия.

Европейски дипломати от по-малките страни-членки негласно се оплакваха, че ЕК иска да наложи германската воля на останалите държави. И плановете на ЕК бяха осуетени по всички правила на дипломатическото изкуство.

Жан-Клод Юнкер искаше да премахне смяната на времето през пролетта на 2019 година, за да може още преди европейските избори през май да се твърди, че волята на народа е била изпълнена. Но страните-членки настояха за преходен период до 2021 година, а като компромисна дата за промяната сега се споменава 2020 година.

Страните-членки не бързат

През юни отговорните министри от страните-членки на ЕС ще трябва да вземат решение кое точно време къде ще важи. Има държави – като Великобритания, Гърция или Португалия  – които държат на сегашните правила и искат и занапред да въртят стрелките по два пъти в годината. Кипър, Холандия, Дания, Франция и Ирландия все още не са взели окончателно решение. Останалите държави искат да бъде премахната смяната на времето, но още не са решили към кой вариант да се ориентират – към лятното или към зимното часово време.

Евродепутатът Петер Лизе обяснява това забавяне по следния начин: „Има нужда от време, за да бъде дадена възможност на страните-членки да се координират. Много е важно да не допуснем тотална бъркотия от различни часови зони“, казва той. В противен случай, всеки, който пътува от Германия през Холандия и Белгия към Франция ще трябва да сменя стрелките на часовника и то по няколко пъти.

Повечето страни по света изобщо не познават смените на часовото време. Има и държави, в които часовото време се променя само на част от територията им – например в Канада и САЩ. А 69 държави, които в миналото имаха лятно часово време, го премахнаха отново. Във всеки случай е сигурно, че и тази година на 30 март пак ще местим стрелките на часовниците. И то в целия ЕС.

[tcm id=“1″]

предишна статияКрасен Станчев: Търговията с Русия е трудна, защото митата са 5 пъти по-високи от тези в ЕС
следваща статияЗнай, Борисе, че Бог бди на небето