Хорст Зеехофер, Бавария, избори, Германия
на снимката: вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер

На изборите в Бавария Християнсоциалният съюз /ХСС/ – партньор на канцлерката Ангела Меркел в консервативната коалиция – претърпя историческо поражение. Това няма да остане без последствия, пише в анализ за „Дойче веле“ Розалия Романец.

Тези избори ще променят много неща, и не само в Бавария. Стратегията, която ХСС успешно прилагаше в течение на десетилетия, а именно – убедително се представяше пред избирателите като християнска, консервативна и в същото време социално отговорна партия – повече не работи. Спадът от 48% гласове, получени на предишните избори за баварски ландтаг, до 37% на настоящите избори – е невъзможно да бъде прикрит. Това е историческо поражение.

Преди всичко трябва да се отбележи, че фиаското на партията, традиционно ползваща се с подкрепата на баварския електорат, не може да не предизвика странични ефекти. Причината за поражението на ХСС не е успехът на други политически сили. Отговорността за поражението на ХСС е на самото ръководство на партията.

Неочакваният успех на „зелените“

Успехът на „зелените“ поднесе истинска изненада на тези избори. Те получиха почти 19% от гласовете, удвоявайки своя резултат в сравнение с предишните избори в Бавария. Те имат всички шансове да се превърнат в нова народна партия, включително и на федерално равнище.

В Бавария много от избирателите преминаха на страната на „зелените“ по причина, че последните се отнасят с по-голяма сериозност към християнските ценности, които проповядват консерваторите.

Първи тези ценности забрави лидерът на ХСС Хорст Зеехофер. Мнозинството не може да бъде убедено, че страхът от ислямизацията трябва да затъмни здравия смисъл и милосърдието.

ХСС започна да копира „Алтернатива за Германия“

Още един победител на изборите в Германия е дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ /АГ/. Впрочем никой не се учудва от това. Влизането на АГ в 15 от 16 провинциални парламенти във ФРГ отговаря на общогерманската тенденция. Това, че АГ получи „само“ 10%, а не 20%, каквито страхове съществуваха, не носи нищо добро. В същото време не е задължително това да е свидетелство за усилването на десните настроения сред редовите баварци. По-скоро е резултат от протестното гласуване и грешките на ХСС.

Най-голямата грешка на ХСС стана нарушаването на монопола върху десния фланг. Баварската партия десетилетия наред следваше завитите на своя основател Франц-Йозеф Щраус и не позволяваше на нито една консервативна сила да заеме позиция по-дясно от нея. Това имаше своето значение и на федерално ниво: в коалицията ХДС/ХСС именно Християнсоциалният съюз изпълняваше ролята на по-консервативната сила.

Този принцип работеше десетилетия до 2018 г., когато лидерите на баварската партия се уплашиха и започнаха да копират политиката на АГ. Когато стана ясно, че това е грешка, председателят на ХСС – многознайко и отявлен противник на канцлера Меркел – вече беше надробил голяма каша. Хорст Зеехофер, вие сгрешихте! Вие загубихте и носите отговорността за поражението.

Земетресението в Бавария достигна Берлин

Резултатът от атаките на Зеехофер стана ерозията на цялата коалиция ХДС/ХСС, тук няма нужда да говорим за драмата при социалдемократите. Доверието в ГСДП се срина от 20% на 10%: кризата в техните редици стана още по-видима. Ако партията, влизаща в правителствената коалиция в Берлин, преживява толкова рязък спад на най-важните избори за ландтаг, това едва ли ще остане без последици.

ГСДП не може да излезе от ролята на водения. Социалдемократите трябва да запазят спокойствие и да печелят точки благодарение на собствената си политика – впрочем това е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни. Ръководството на партията се сблъсква с голяма съпротива в своите редици от страна на тези, които настояват за излизането на ГСДП от „голямата коалиция“. Изглежда, че няма да мине без спорове и търкания не само вътре в социалдемократите, но и на правителствено ниво.

Сега в Германия чакат резултатите от следващите избори за ландтаг, които ще се проведат след две седмици в Хесен. Те могат да се окажат съдбоносни за управляващата партия. Ако и ХДС/ХСС, и ГСДП понесат тежки загуби, тогава много скоро коалицията може основателно да се разклати.

А само след няколко седмици Меркел трябва да бъде преизбрана на поста председател на ХДС. Изборите в Бавария по никакъв начин не й помогнаха да укрепи своите позиция, както и позициите в управляващата коалиция.

предишна статия„Политико“: Президентът Макрон е съпътстван от гафове
следваща статияНикол Кидман се промени неузнаваемо за роля