Juncker-Trump
Американският президент се опитва да постигне временно споразумение с ЕС. И макар Тръмп да счита това за своя победа, то всъщност спечели единствено Европейския съюз. Какво направим Жан-Клод Юнкер?
Председателят на ЕК постигна повече при срещата си в Белия дом с Доналд Тръмп, отколкото вероятно беше очаквал. Разговорите бяха „нов етап” в приятелските взаимоотношения между САЩ и ЕС, тъй като лидерите обявиха, че са споразумели за премахване на митата и другите бариери пред търговията. И всичко това след месеци на агресивна реторика от страна на Тръмп, насочена към Европейския съюз и по-конкретно към Германия.
Очакванията преди срещата не бяха високи. През последните седмици, публикациите на американския президент в „Туитър”, интервютата му и речите му бяха изпълнени с обвинения срещу Европа заради „нечестни” търговски практики. Той описваше ЕС като „враг” на Съединените щати и обяви сериозни мита за вноса на европейски автомобили. Само ден преди посещението на Юнкер в Белия дом, никой от европейските кръгове не очакваше пробив.
СМЯНА НА ВЕТРОВЕТЕ
Въпреки всичко, Юнкер имаше късмет. Точно, когато очакваше конфронтация с Доналд Тръмп по търговските взаимоотношения, инерцията на конфликта явно намаля. Наред с критиките на опозицията срещу Тръмп се увеличиха и обвиненията от Конгреса и от собствената партия на държавния глава. Президентът беше упрекван и от индустриалните организации, и от фермерите, които иначе бяха считани за лоялни поддръжници на Тръмп.
Сега държавният глава ще отправи гнева си най-вече към Япония, Китай, Канада, Мексико. Доналд Тръмп никога няма да признае, че е сгрешил. Но изглежда, че непредсказуемият популист в Белия дом все пак стигна до извода, че сега не е времето да се търси търговска конфронтация. „Просветлението” си той окачестви като победа пред своите симпатизанти.
УСПЕХЪТ ПРЕЗ СОЛИДАРНОСТТА
Всъщност победата беше за ЕС. Това е другата част от отговора на въпроса „Как Юнкер направи това, което направи?”: Европейците останаха заедно, когато Тръмп се опита да ги принуди да отстъпят. Те се противопоставиха на настиска със собствен такъв и не се изплашиха от заканите на Доналд Тръмп за още по-строги и големи мита. Да, бяха направени няколко отстъпки. ЕС ще внася повече природен газ от САЩ, както и повече соя (и други земеделски продукции). Това е част от сделката Европа-Америка, която Тръмп ще представи пред своите избиратели като „победа”. Това обаче е сделка, на която Европейският съюз се надяваше.

Преговорите, които сега ще започнат, ще бъдат по-слаба версия на Транстихоокенаско търговско споразумение, което САЩ напусна през 2017г. Това, разбира се, е типично в стила на Тръмп. Като лошо дете, той разруши всичко, което другите бяха построили преди него. Юнкер се намеси като добър дядо, за да укроти бебето Тръмп. Той беше готов, като един добър дядо, да бъде снизходителен с „внука си”. Сега Европейският съюз трябва просто да забрави този пореден епизод на „Шоуто на Тръмп”, но и да си има едно на ум.

предишна статияДо Швейцария и назад
следваща статияИзумително! Тази храна освен че е антидепресант, ще удължи и живота ви