Начало Спорт Добра новина: Петър Стойчев преплува и Гибралтар

Добра новина: Петър Стойчев преплува и Гибралтар

34
Петър Стойчев преплува и Гибралтар
Снимка: БТА

Българинът Петър Стойчев постигна удивителна постижение, преплувайки протока Гибралтар по правилата на Oceans seven – без неопрен. Това го прави първият българин, завършал успешно три от седемте най-трудни маратона в света, които образуват Oceans seven.

Стойчев прекоси разстоянието между испанския град Тарифа и мароканския бряг за 3 часа и 46 минути, покривайки 16.4 км. Това съобщи БТА.

„Със счастлив съм от успешното ми плуване и благодаря на всички за подкрепата. Гордо обявявам, че съм първият българин с три преминати маратона от Oceans seven – Ламанша, протоката Кук и протока Гибралтар. Предстоят още четири маратона. За месец май планирам да преплувам канала Молокай в Хавай – най-дългият и най-тежкият от седемте. Благодаря за професионализма и ангажимента на екипа ми. Иван Златинов и Красимир Туманов, благодаря! Също така благодаря на семейството ми, което ме подкрепи тук в Тарифа! И на всички партньори, които ни подкрепиха“, заяви Петър Стойчев, цитиран от Sport PR Events Management.

Останалите маратони от Oceans seven включват Северния канал между Ирландия и Шотландия, протока Цугару в Япония и канала Каталина между остров Санта Каталина и Лос Анджелис.

Само преди месец Петър Стойчев стана и първият българин, преплувал протока Кук, свързващ Южния и Северния остров на Нова Зеландия.

Годината 2024 обещава да бъде много успешна за българина, който е признат като най-успешен плувец в света. Скоро Стойчев беше избран от Международната федерация на плуването (World Aquatics) да бъде част от Техническия комитет на плуването за Олимпийските игри в Париж. По първи път българин е номиниран за тази роля на най-големия спортен форум. След четири участия като състезател, във Франция Стойчев ще бъде част от петите си Олимпийски игри, но вече в нова роля край олимпийския басейн.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияВаньо Вълчев е избран за почетен председател на Бургаската писателска общност
следваща статияЗакон променя максималната скорост за шофиране по магистралата