Начало Любопитно Днес е Световният ден на целувката

Днес е Световният ден на целувката

943
Днес е световният ден на целувката. Той е отбелязан за пръв път през миналия век във Великобритания, а през 1988 година е признат официално и от

Днес е Световният ден на целувката. Той е отбелязан за пръв път през миналия век във Великобритания, а през 1988 година е признат официално и от ООН.

Не е известно как и кога се е появила целувката. Много са легендите за произхода й. Учените обаче предупреждават, че чрез нея за десет секунди могат да се прехвърлят до 80 милиона бактерии от един човек на друг.

За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е изобретена от маймуните.

Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса.

Чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии – за радост 95% от тях не са опасни.

И днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява „на мъжа с мустаци да целува човешко същество“. В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

предишна статияНай-голямата грешка, която правим по време на ядене
следваща статияКонсумирайте тези продукти и проблемите със съня ще изчезнат мигом