ваксина
снимка: Pixabay

Ръководителят на Световната здравна организация реагира гневно на направените неотдавна предложения ваксината за новия коронавирус да бъде тествана в Африка. Той ги определи като „расистки“ и остатък от „колониалния манталитет“.

„Африка не може и няма да бъде изпитателна площадка за всяка ваксина“

, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус по време на пресконференция. Той настоя, че организацията ще следва „всички правила за тестване на всяка ваксина или терапия по целия свят. Независимо дали става въпрос за Европа, Африка или където и да е“.

В телевизионно предаване, излъчено по френския канал LCI миналата седмица, двама френски медицински експерти – Камил Лохт, ръководител на научните изследвания в  (INSERM), и Жан-Пол Мира, ръководител на интензивното лечение в болница „Кошин“ в Париж, коментираха, че Африка може да бъде добро място за тестване на ваксината срещу коронавирус.

Според тях, Африка била подходящото място, тъй като там хората не разполагат с маски, лечение или реанимация.

Дискусията предизвика реакции у много хора, включително футболиста от Кот д’Ивоар Дидие Дрогба, които изразиха своето недоволство в социалните медии от проявата на „расистки“ възгледи и заявиха, че „Африка не е лаборатория за експерименти“.

предишна статияПолиция влезе в ромската махала на Благоевград (снимки)
следваща статияВиж какъв тип жена си според Камасутра