Дизеловите автомобили убиват 10 000 европейци годишно

1165

Изхвърленият от автомобилите с дизелови двигатели азотен диоксид всяка година води до преждевременната смърт на 10 000 жители на дъжави от Европа. Половината от тези случаи се дължат на нивата на емисиите, които превишават установените норми.

Това твърди доклад на експерти от Междунаародния институт за системен анализ, публикуван в изданието Environmental Research Letters, пише Automedia. Според него, дизеловите превозни средства образуват по-голямо количество твърди частици, които при попадане в дихателните пътища предизвикват болести на белите дробове и на сърдечно-съдовата система.

„Ако нивата на вредни емисии при дизеловите автомобили бяха същите, каквито са при бензиновите, то щяха да бъдат избегнати около 7500 случая на преждевременна смърт“, твърди един от авторите на проучването Йенс Боркен-Клефелд.

Според изследвователите, най-много смъртни случаи по тези причини има в Италия, Германия и Франция. Това се дължи на по-големия брой дизелови автомобили на глава от населението в тези държави. Съответно, на най-малък риск са подложени живеещите в Норвегия, Финландия и Кипър.

предишна статияХотел на 120 м. над земята очаква търсачи на силни усещания (ВИДЕО)
следваща статия„Ферари” и „Ламборгини” се отказаха да правят електромобили