Начало Свят Джо Байдън с емоционална реч и остри критики към Тръмп

Джо Байдън с емоционална реч и остри критики към Тръмп

34
Джо Байдън с емоционална реч
Снимка: БТА

По време на годишната реч пред Конгреса „Относно състоянието на Съюза“, американският президент Джо Байдън изрази своето недоволство от Доналд Тръмп и неговата политика. Той го обвини в недемократични практики и в блокирането на помощта за Украйна от страна на САЩ. Речта на Байдън, двойно важна преди президентските избори, беше разглеждана като възможност за него да убеди съмнителните избиратели, че е способен да победи Тръмп на изборите.

Пред съвместната сесия на Камарата на представителите и Сената в САЩ, Байдън започна изказването си с критика към Тръмп за неговите изказвания, които поканиха руския президент Путин да интервенира в други страни-членки на НАТО, ако те не увеличат отделенията за отбрана.

„Моят предшественик, бивш републикански президент, каза на Путин: ‘Разбира се, правете каквото искате’“, спомена Байдън. „Това е скандално, опасно и неприемливо“, подчерта американският лидер.

Байдън призова Конгреса на САЩ да осигури допълнителна финансова подкрепа за Украйна в нейната борба срещу Русия и отправи послание към Путин: „Няма да се оттегляме“, обяви той.

Пред камерата американският президент заяви, че няма да се „преклони“ пред руския лидер Путин.

Байдън предупреди, че демокрацията е заплашена както у дома, така и зад граница, като нарече позицията на Тръмп по отношение на НАТО неприемлива. С повишен глас, той се обърна към своя предшественик, обвинявайки го, че не подкрепи союзниците на САЩ в чужбина и прие антидемократични идеи в страната.

„Свободата и демокрацията са атакувани както тук, така и в чужбина“, каза Байдън, канийки Конгреса на САЩ да подкрепи усилията на Украйна да се справи с руската агресия. „Нашата история ни наблюдава“, добави американският лидер.

Байдън подчерта също икономическото развитие на САЩ и предимствата на възрастта си. Той опита да подчертае разликата между него и Тръмп по отношение на демокрацията, правата на жените и икономиката.

Срещайки се с недоволство сред прогресивните членове на партията си заради подкрепата си към Израел в конфликта с Хамас и сред републиканците заради имиграцията, Байдън понася последиците от ниския си рейтинг.

Някои конгресмени излязоха с значки на протест срещу прекратяването на огъня, но мнозината скандираха „Още четири години!“ при влизането на Байдън в Камарата на представителите.

Много жени в аудиторията бяха облечени в бяло, изразявайки подкрепа за репродуктивните права на жените.

Байдън предупреди за заплахите за демокрацията, които, според него, представлява Тръмп, който продължава да пуска неверни твърдения за изборите през 2020 г. и предлага противниците си да бъдат затворени.

„Моят живот ме е научил да уважавам свободата и демокрацията“, каза Байдън. „Бъдещето трябва да се строи върху основните ценности на Америка – честност, порядъчност, достойнство, равенство. Да уважаваме всички. Да предоставяме на всеки честен шанс. Да не допускаме омразата. Други хора на моята възраст видят различна история – история на обида, мщение и отмъщение. Аз не приемам такива неща“, подчерта Байдън.

Тръмп, който е обвиняван в множество криминални случаи, докато се бори за допълнителен мандат, обяви, че иска да накаже политическите си противници и да депортира милиони имигранти, ако спечели втори път като президент.

Въпреки, че Тръмп е с лека преднина в подкрепата на избирателите според социологическите проучвания, повечето гласоподаватели не се отдават нито на единия, нито на другия.

От Белия дом поканиха първата дама на Украйна и вдовицата на Алексей Навални да присъстват на речта. За съжаление, и двете отказаха.

Прочетете още международни новини тук

предишна статияПравителството в оставка ще отчете свършеното през изминалите девет месеца
следваща статияГол дълбоко в добавеното време на Луис Суарес донесе точката на Интер Маями при гостуването в Нешвил