Начало Свят Джордж Буш-старши стана най-дълголетният американски президент

Джордж Буш-старши стана най-дълголетният американски президент

864

Джордж Буш-старши стана най-дълголетният президент в историята на САЩ с възрастта си от 93 години и 166 дни.

Той я достигна в събота, като изпревари Джералд Форд, който беше на 93 години и 165 дни, когато почина през декември 2006 г., и Роналд Рейгън, който живя до 93 години и 120 дни.

Джими Картър, който все още е жив, в момента е на четвърто място с 93 години и 56 дни. Буш, който два мандата беше вицепрезидент на Роналд Рейгън, беше избран в Овалния кабинет през 1988 г. и изпълни един мандат, преди да бъде победен от Бил Клинтън, припомня британският вестник Daily Telegraph.

Буш, който беше 41-ят президент на САЩ, поделя времето си между Хюстън, щата Тексас, и семейния летен дом в Кенбънкпорт, щата Мейн.

В последните няколко седмици Буш беше обвинен от четири жени, че ги е опипвал по време на фотосесии. Говорителят на бившия президент публикува извинание след първите обвинения, като обясни, че Буш-старши е прикован към инвалидна количка и затова ръката му често попада под кръста на хората до него.

По-рано тази година стана ясно, че Буш е гласувал за Хилари Клинтън на изборите през 2016 г., като нарекъл Доналд Тръмп „самохвалко“. Освен това Буш-старши публикува съвместно комюнике със сина си Джордж У. Буш, в което осъжда расовия фанатизъм и антисемитизма след насилието в Шарлътсвил.

То беше възприето като критика към реакцията на Тръмп на бунта, при който загина един човек, след като беше прегазен от кола, управлявана от бял националист демонстрант.

Буш-старши остава политически активен, има акаунт в Twitter и се присъединява към редица други живи бивши президенти по редица поводи. Последният беше концерт в Тексас за набиране на средства за жертвите на урагана Харви.

Джордж Буш-старши се присъединява към американските въоръжени сили на 18-я си рожден ден и става най-младият пилот във военноморския флот. Участва в 58 бойни мисии по време на Втората световна война и получава медал за храброст.

Преди да спечели президентските избори през 1989 г., Буш-старши служи два мандата в Камарата на представителите в Конгреса от щата Тексас и заема няколко високопоставени позиции, включително посланик в ООН, председател на Републиканския национален комитет и директор на ЦРУ.
Президентският му мандат е доминиран от външната политика – края на Студената война, падането на Берлинската стена, разпадането на СССР и изпращането на войски за свалянето на корумпирания режим на генерал Мануел Наруега в Панама и за спирането на нашествието на иракския президент Саддам Хюсейн в Кувейт.

предишна статияПринц Хари и Меган Маркъл ще се венчаят през май в двореца Уиндзор
следваща статия16 интересни факта за телевизията по света