Джак Ма
Джак Ма

Китайският милиардер Джак Ма, основател на една от най-големите интернет компании в света „Alibaba“, е станал член на компартията на Китай, става ясно от публикация във в. „Женмин жибао“.

В публикувания от вестника списък на 100 души, които имат решаващ принос за политиката на реформи и откритост Джак Ма е споменат като член на компартията. Остава неясно кога милиардерът е получил партийния си билет.

Личното състояние на шефа на „Alibabа“ е 36,6 млрд. долара. Той е третият по богатство китаец.

„Под неговото ръководство интернет компанията „Alibaba“ влезе сред десетте най-големи компании в света по пазарна стойност, правейки Китай водещ играч в световната електронна търговия, в интернет финансирането, което допринесе за появата на голям брой предприемачи и стартъпи“, пише в „Женмин жибао“.

В списъка присъстват и имената на генералния директор на „Baidu“ Робин Ли и на шефа на телекомуникационната компания „Tencent“ Ма Хуатенг, но те не са комунисти.

Експерти си задават въпроса защо от компартията са сметнали за необходимо да съобщят за присъединяването на Джак Ма към компартията именно сега и защо на собственика на „Alibaba“ му е било необходимо членството.

При управлението на Си Дзинпин границите между бизнеса и политиката става все по-размити, каза Марк Наткин, директор на базирана в Пекин консултантска компания. Според него властите в Китай се стремят партията да играе доминираща роля във всички сфери на живота, в това число и в икономиката.

предишна статияПрез 2025 г. Русия започва да строи станция в орбита край Луната
следваща статияСняг, студ и вятър – който може, да не излиза от къщи