Начало Любопитно Детето ви не може да се справи с връзките на обувките. Трябва...

Детето ви не може да се справи с връзките на обувките. Трябва ли да сте притеснени?

39
Маратонки
Снимка: pixabay.com

Детето ви може ли само да върже връзките на обувките си? Ако не, това може да има дълбок смисъл и трябва да се отдели внимание на проблема.

Според психолога Теодора Пампулова, все повече тийнейджъри се появяват в нейния кабинет без да могат да вържат връзките на обувките си.

„Често срещам тийнейджъри (13-17г.), които не се справят с връзването на обувките си. Това са деца в нормално развитие. Тяхната неспособност не е основната причина за консултацията, а по-скоро тревожността, липсата на внимание, проблемите в училище и други“, споделя тя във Фейсбук.

Задаваме си въпроса: Защо е важно дали децата могат да върже връзките на обувките?

Според нея този проблем показва, че децата са прекалено разпръснати и сполетени от улеснението, което им осигуряват родителите им.

Пампулова обяснява:

Децата са изправени пред максимално улеснен живот – родителите им шофират до училище, събират раниците им, полагат домашните им, накарват им стаите и им връзват връзките на обувките (или им закупуват еластични, за по-лесно!). Всичко това вместо да ги научат да се справят сами.

Много родители не искат децата им да израстнат, спирайки ги от посрещането на животните предизвикателства. Така децата ще останат зависими от тях за по-дълъг период от време.

Разберете, учете децата как да си връзват обувките… и как да се справят с живота! Не ги правете вместо тях!

Децата принадлежат на света!

предишна статияВНА: Виетнам остава вторият най-голям износител на смартфони в света
следваща статияСлед побоя в София: спусъкът с „Мигранти вън!“