Десетки граждани на квартал „Факултета“ излязоха по улиците на квартала, чуваха се и отделни викове „Оставка“.

Жителите на квартала протестират срещу наложените ограничителни мерки за влизане и излизане от квартала. По думите им така не можели да отидат на работа, затова масово ги уволнявали.

За да не се разрасне напрежението в квартала, бяха изпратени допълнителни екипи на Жандармерията. До сблъсъци с полицията не се стигна.

„От снощи имаше призив в социалната мрежа Facebook от един господин, имаме го записа, казва: Братя те ни нарушават правата, трябва да се вдигнем. Призоваваше хората от Люлин, от Христо Ботев да идват тук във Факултета и да правят размирици“, каза зам.-кметът на Район Красна поляна Стоян Танев. Той посочи, че снощи се опитали между 21:30 и 22:30. „Събраха се над 100 човека, но реагираха правилно органите на МВР, разпръснаха се. След което той призова за днес в 12 часа пред местен хранителен магазин да се съберат от цяла София, защото им се нарушавали правата и не само те били заразени с коронавирус, както и много българи. Това е основата на това напрежение, което стана“, разказа зам.-кметът. Точно в 12.00 по обед са се събрали около 100 човека. „Това е на базата на този призив, който беше отправен снощи от господина“, заяви зам.-кметът.

Около 13.30 от МВР съобщиха, че столични полицаи и служители на дирекция „Жандармерия“ предотвратиха разрастването на конфликт в квартал в София. Жителка на квартала потърсила съдействие от полицаите за упражнено домашно насилие от страна на съпруга й, който бил във видимо нетрезво състояние. Полицейски екип се отзовал на мястото, мъжът оказал съпротива при задържането му и бил отведен в столичното Трето РУ. Случката предизвикала напрежение на част от жителите на квартала, казаха от МВР.

„В крайна сметка се вижда, че сме на терен и водим преговори и разговори с жителите и на кв. Факултета, двамата зам.-кметове на Красна поляна са тук. Обстановката се успокои. От 00.00 часа на днешния ден има нова заповед на министър Ананиев с нови ограничителни мерки, създали сме организация, разговаряхме и с управителя на хранителния магазин, магазинът е зареден напълно, има хранителни продукти, разговаряме ежедневно, опитваме се да сме диалогични, както виждате не предприемаме абсолютно никакви репресивни мерки, така че към настоящият момент те дават резултати и се надявам в днешния ден, а и в следващите дни да няма никакъв проблем“, каза директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Относно информацията, че протестът е организиран предварително в социалната мрежа, Хаджиев увери, че ще бъде извършена нарочна проверка за това дали протестните действия са били организирани и дали е имало провокация.

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че „Не става дума за дискриминация, а става дума за опит да локализираме заразата и да запазим живота на хората, които са там, на техните близки и съседи, апелирам да се подкрепят тези мерки“. Кметът подчерта, че мерките във „Факултета“ и „Филиповци“ са наложени заради големия брой заразени с Covid-19 в тези квартали: „Открити бяха семейни огнища на заразата, които имат много голям брой контактни лица“, посочи тя.

предишна статияСв. Синод моли поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува
следваща статияДевет хиляди души с фалшиви болнични