Начало Водещи Денят на пълнолетието настъпи в Япония

Денят на пълнолетието настъпи в Япония

1297
Ден на пълнолетието

Държавният празник Ден на пълнолетието се отбелязва в цяла Япония в понеделник. Той е посветен на юноши и девойки, които са навършили през последната година 20.

През тази година , по официално данни новите пълнолетни японци ще са 1,23 милиона. Показателят остава на миналогодишното равнище.

Тази година обаче празникът, който обикновено протича с разходки в традиционни носии и посещение на храмовете, ще бъде помрачен от лошото време – над Япония е студено и мрачно с валежи.

За японските младежи и особено за младите момичета, Денят на пълнолетието е важен празник, който дава възможност да се покажат. Повечето японки го посрещат в ярки зимни кимоно с дълги почти до пода ръкави. Носията е украсена от пищния възел „оби“ и пухкаво наметало за врата от козина. На краката – лакирани джапанки – „дзори“, в ръцете – малка чантичка.

Възрастта на пълнолетието – 20 години – е установена официално през 1876 година. Държавният празник по този случай е регламентиран през 1948 година. в същото време традициите по повод на настъпването на пълнолетието са още от дълбокото средновековие.

предишна статияПет причини за преяждането
следваща статияРАЗСТРЕЛ В СОФИЯ: 49-годишен бизнeсмен е убит (ОБНОВЕНА)