Начало България Денков с отчет за свършеното: Ще направим плавен преход към следващото правителство

Денков с отчет за свършеното: Ще направим плавен преход към следващото правителство

39
акад. Николай Денков
Снимка: БТА

Премиерът в оставка Николай Денков изрази благодарност към всички министри в правителството за изминалия десети месец. Той направи общ ревю на постиженията на правителството до момента. Според него държавата продължи да функционира нормално през последния месец, въпреки обстановката преди изборите.

„Искам да благодаря на всички министри и техните екипи за успешното продължаване на работата в този извънреден период, когато бяхме в ситуация, в която е необходимо бяха взети важни решения за гражданите и бизнеса“, заяви премиерът в оставка.

Въпреки усложнената и предизборна обстановка, държавата продължи да функционира с нормални темпове, по негови думи.

Денков представи някои от постиженията през този последен 10-и месец на правителството:

  • Вече можем да пътуваме в шенгенската зона по въздух и вода. При постигането на политическа стабилност, ще бъде взето решение за сухоземните граници в Шенген до края на годината.
  • Проектът за съдебната власт е в процес на обществено обсъждане. Без този закон не може да има истинска реформа в съдебната система.
  • Пациентите вече могат да получат лекарства срещу сърдечно-съдови заболявания безплатно или на по-ниска цена. Министерството на здравеопазването подписа редица споразумения за изграждане и ремонт на общински обекти в цялата страна на стойност над 1,7 милиарда лева.
  • Днес правителството ще обяви мерки за изравняване на заплатите в администрацията с общо 269 милиона лева. Разликата между минималните и максималните заплати се намалява значително. Средната заплата в администрацията се увеличава. Новите размери на заплатите влизат в сила от 1 януари 2024 г.
  • Над 46 хиляди малки и средни земеделски стопани получиха 154 милиона лева подпомагане за 2023 г., което е с 50% повече от предната година.
  • Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще разшири дейността си в Тараклия след споразумение с правителството на Молдова. Това ще бъде първият български университет в Молдова“, посочи Николай Денков.

Очаквайте повече информация.

Вижте още новини тук

предишна статияЛюбомир Аламанов за ДЕБАТИ: „Президентска“ партия може да има само след мандата на Румен Радев
следваща статияС поредица общоградски чествания ще бъдат отбелязани 100 години от установяването на оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък