Начало България Денков: На избори ни прати Борисов под натиска на Пеевски

Денков: На избори ни прати Борисов под натиска на Пеевски

59
акад. Николай Денков
Николай Денков
Снимка: БТА

По каква причина се налага да провеждаме нови избори? Дали последните 10 месеца струваха? Какво предстои в бъдеще? Тези въпроси ни зададоха при срещите ни с хората по цялата страна, като често въздаваха критика и разочарование. Слушаме ви! Ще продължим да водим разговори през следващите дни и седмици, за да намерим най-доброто решение за България след изборите. Това съобщава акад. Николай Денков от „Продължаваме промяната“ в профила си във „Фейсбук“.

В своя пост той обобщава събитията по темите, които са разговаряни на срещите с хората.

Кои са причините за новите избори?

Краткият отговор е – Борисов, под натиска на Пеевски, който постоянно се опитваше да навлезе във властта. Започнахме реформите, но двамата не желаеха те да бъдат доведени до края – може би поради опасения, че това би довело до реални разследвания, истинска контрола и ефективни съдебни присъди за престъпна дейност.

Смятам, че Пеевски е най-заинтересован от новите избори, защото се надява да увеличи изборните резултати на ДПС и заедно с ГЕРБ да имат мнозинство в следващия парламент. По време на изборите той се опитва да смени много от депутатите с хора, които му са лоялни – не само в ДПС, но и в ГЕРБ, където вече има значително влияние, както разбрахме през последните месеци.

Са ли стрували последните 10 месеца?

Една управляваща власт е смислена, ако постига полезни резултати. Първи път успяхме да натиснем ГЕРБ и ДПС да работят по нашата програма – с планираните реформи в полза на хората и бизнеса. Да, очаквахме всяка битка и всеки успех да бъдат трудни. Дотолкова знаехме какво представлява предизвикателството – и че кабинетът може да не издържи до край. Но не се отказахме, защото вашето разочарование от подкрепата на ГЕРБ и ДПС беше сигнал, че сте достигнали границата на търпимостта към латиноамериканския, олигархичен модел на управление.

В същото време осъзнавахме, че нищо няма да се промени, ако просто критикуваме този модел отстранено. Промената не може да настъпи само чрез призиви, изявления и протести. Тя трябва да дойде от сърцето на институциите, с промени в законодателството, с хора, които работят отвътре, стъпка по стъпка, посредством инструментите на властта – и по-бавно, отколкото бихме искали.

Какво ще се случи в бъдеще?

България отново е на кръстопът и трябва да избере между два пътя:

1. Продължаване на реформите за по-добро европейско бъдеще с увеличение на доходите, по-малко неравенство и подходящи условия за развитие на личната инициатива и бизнеса.

2. Връщане към мрачните практики с институциите „бухалки“ за изнудване на бизнеса, регионалните власти и гражданите, които са на пътя на някого. Без правосъдие и с продължаващо чувство за несигурност, в името на обогатяването на малцинство олигарси, на сметка на всички останали българи.

Олигархията ще използва всички си ресурси, за да се върне на власт и да се отмъсти за „загубите си“ през последните 3 години, в които не можеше да управлява директно през ГЕРБ и ДПС. Неговата отмъстителност и стремежът му да спечели победа на изборите се изявяват в бързите и координирани действия за смяна на хора на ключови постове и нападките към политическите противници.

Ние, от ПП-ДБ, ще се борим за резултати, които да ни дадат възможност да продължим с реформите. Това ще бъде основният залог на предстоящите национални и европейски избори. От вашата подкрепа зависи коя България ще преживеем.

Вижте още вътрешнополитически новини тук

предишна статияДенков: На избори ни прати Борисов под натиска на Пеевски
следваща статияГлобиха АЕЦ Козлодуй с 604 064 лв. за злоупотреба