Начало Водещи Денков: Най-важното е да няма невалидни бюлетини и машинното гласуване да е...

Денков: Най-важното е да няма невалидни бюлетини и машинното гласуване да е възможно

29
Николай Денков
Снимка: БТА

Николай Денков заяви, че най-важната задача на служебното правителство е да осигури честен вот.

Преди да предаде поста на министър-председател Николай Денков пожела на новия кабинет да върне доверието в политическите процеси у нас и напомни, че основната задача на служебното правителство е да организира честни избори. Отправи призив и към парламента да не прави промени в Изборния кодекс в месеците преди изборите.

„Ясно е, че най-трудната и най-важната задача, е да успеете да осигурите честни избори. Трудна е, защото няма доверие в част от политическите процеси. Надяваме се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие.

Има няколко индикатора за това – един от тях е ще има ли машини на вота. Защото практиката показва, че когато няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че се появяват съмнения.

Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини. Надяваме се да е нисък, така че никой да не може да оспорва резултатите.

Имам и призив към Народното събрание – да не се променя Избирателния кодекс в следващите месеци, защото това също би хвърлило сянка върху изборите, дори да е направено с най-добри намерения“, изтъкна Николай Денков.

„Също трябва да ви уверя, че сме на ваше разположение и ще направим всичко възможно, за да осъществим плавен преход“, заяви Денков. Той посочи, че ще окаже съдействие по всякакви въпроси и служебното правителство може да разчита на „всякакво съдействие по отношение на това, което сме свършили и което в момента се случва и предстои“. Ще бъдем на разположение, за да се опитаме да помогнем, заяви досегашният премиер.

Още новини от деня – четете тук