Начало Водещи Денков: В нашите учебници част от фактите за СССР и Русия са...

Денков: В нашите учебници част от фактите за СССР и Русия са „изчистени“

134
Николай Денков
Николай Денков
Снимка: БТА

Следващият състав на кабинета ще бъде обсъден от Мария Габриел, като ще се уреди как точно ще изглежда той. След това ще отидем при парламентарните групи, където ще се обсъди предложението. На една среща с партиите заедно с Габриел бе постигнато съгласие, което потвърди на министър-председателят Николай Денков, като подчерта, че промените в кабинета ще бъдат ограничени, само където са необходими. В последствие, Габриел ще играе водеща роля в подготовката на състава. Най-сетне, ние ще работим с тези министри“, заяви Денков пред журналисти.

Министърът-председател коментира и изявлението на министър Христо Хинков, като отбеляза, че той прибързал с изявлението си. Допълнително, той посочи, че министрите са изложени на голям натиск и неправомерни критики, като те допринасят за държавата и бизнеса, но постоянните пречки налагат спирането на тяхната работа.“

Денков също така отговори на критиките на вицепрезидента Илияна Йотова, указвайки, че Тяхната функция е в рамките на парламентарната република и след момента, в който Министерски съвет е избран, той има своите права и задължения. В същото време, и НС има права и задължения и всеки трябва да си извършва работата. Направи аналогия със служебен кабинет, където един човек назначава всички, но привлече вниманието към факта, че това не е отборно решение, а по-скоро самовластие.

Въпреки това, Денков предупреди, че не бяха обсъждани конкретни имена, като заяви, че със Мария Габриел трябва да изготвят списъка и след това той ще бъде обсъден. Той поясни, че ключовото споразумение е насочено към минимални промени в кабинета при ротацията.

В допълнение, премиерът отбеляза, че никой не е безгрешен и поне 80% от критиките към министрите са неадекватни и имат политически интереси. Той подчерта също, че присъствието на критика към определен министър не означава, че той трябва да бъде сменен.

Денков не пожела да коментира кандидатурата на Десислава Атанасова за конституционен съдия, като посочи, че това не е негова работа, тъй като не е юрист и няма познания за работата на Конституционния съд.

Във връзка с дезинформацията в медиите, Денков коментира, че няма универсален механизъм за борба с нея и добави, че учебниците трябва да представят историята такава, каквато е била. Той отбеляза, че в нашите учебници е представена само част от историята, което води до фрагментиране на обществото и подсилва фалшива информация.

Премиерът разкри, че не бяха обсъждани нови искания във връзка с войната в Украйна, но подчерта, че искаме да укрепим отбранителните сили и в момента се водят преговори със САЩ относно военното сътрудничество. На фона на това, Денков сподели, че няма нова информация за похитените български моряци, като отбеляза, че търпим политически натиск и водим дипломатически усилия във връзка с техните случаи.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияБорис Бонев: Вариантът за ротационен председател на СОС отпада
следваща статияФилип Гунев за ДЕБАТИ: Миграционната ситуация в Австрия зависи много малко от потока през България