Начало България Делян Пеевски е един от двамата български политици в досиетата „Пандора“

Делян Пеевски е един от двамата български политици в досиетата „Пандора“

518

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации.

Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора. Публикувани са от Атанас Чобанов, главен редактор на Бюрото за разследващи репортажи и данни Bird.bg, партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти, който стои зад Досиетата Пандора.

Докато е бил собственик на тези фирми, Делян Пеевски е бил народен представител. Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират, пише още в публикацията.

Името на другия български политик, който беше споменато, че съществува в „Досиетата Пандора“ засега не е известно.

Досиетата уличиха в укриване на данъци над 300 политици от над 90 държави. Руският президент Владимир Путин, както и чешкият Андрей Бабиш са сред имената.

предишна статияРадостна среща очаква една от зодиите
следваща статияДимитров срещу германец или американец на старта в Индиан Уелс