Начало България Дело срещу шофьор на нелегални мигранти започва в Монтана

Дело срещу шофьор на нелегални мигранти започва в Монтана

44
Дело срещу шофьор на нелегални мигранти започва в Монтана

Районната прокуратура в Монтана приключи разследване срещу мъж, който превозвал нелегални мигранти, отказал да спре за полицейска проверка и при опит да избяга е катастрофирал край областния град, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

В началото на 2024 г. обвиняемият с инициали Г.Г. (24г.) от Перник се запознал с мъж от арабски произход, който му предложил да превози чужденци от София до Видин срещу заплащане за това. Уверил го, че всички са с редовни документи и му предоставил собствения си лек автомобил, марка „БМВ“. Обвиняемият се съгласил, като за услугата предварително получил 100 лева капаро, а останалите 300 лева следвало да му бъдат дадени след като остави пътниците на пристанището във Видин.

На 5 февруари 2024 г. Г.Г. получил колата, в която имало шестима чужденци и потеглил към Видин през прохода Петрохан в Стара планина. Патрул на „Гранична полиция“ е опитал да го спре, но Г.Г. не се подчинил и ускорил колата. В района на местността Чапраза край Берковица мъжът е катастрофирал, след което той и пътниците опитали да избягат от мястото, но всички били задържани от полицията.

На Г.Г. е повдигнато обвинение по чл. 281 от Наказателния кодекс за противозаконно подпомагане на чужденци, като деянието е извършено по начин, опасен за живота на превозваните хора, сред които имало и непълнолетен.

Предстои делото да продължи в съда.