Начало Коментар Деветте кръга на Ада: Елементи на скритата руска власт у нас

Деветте кръга на Ада: Елементи на скритата руска власт у нас

44
Евгений Кънев
Евгений Кънев

Интервюто на Кирил Петков е интересно да се чуе, заради това, че за първи път български политик разкрива с детайли от личния си опит как работи паралелната държава.

Разбира се, няма как да не получи контрата от вещите демократи, които ще го обвинят с дежурното: ”ние откога го знаехме, ама той не ни пита”.

Има обаче един ракурс, който всички обвиняващи го, че се е “сдружил” със същата паралелна държава не коментират:

Че „Промяната“ нямаше как да продължи извън властта. Затова беше направен опит тази промяна да се случи по метода на убеждаването на ББ за ползите за всички от „Промяна“ – защото единствено с ГЕРБ бе възможно мнозинство – за да има кабинет и… парламент, вместо Радев.

Алтернативата бе именно Радев безкрай.

Това, което Петков е установил, че всъщност паралелната държава е зачената още от Луканов с Конституцията и че нищо не може да стане без промени в нея. За което е било нужно съгласието на нейния ключодържател – ДП.

И че цялата машина на перманентната власт е изградена (без да го казва) по руски образец – не като архитектура, а като начин на упражняване на властта.

Кои са нейните елементи?

Първият елемент на тази управленска система е издигането на ключови позиции на хора, свързани по един или друг начин с Русия. Имаме серия от премиери и президенти от началото на прехода, които дължат биографиите си на БКП, ДС, КГБ или просто са родени там (Станишев).

Във втората фаза на Прехода, точно както в Русия и никъде в Европа – властта беше овладяна от политици с бекграунд от силовите структури – МВР и армията. Те всички в една или друга степен са спомогнали за изграждането на руската мрежа от зависимости у нас.

Вторият елемент на системата е привидният политически плурализъм с неочаквано появяващи се партийни лидери. На практика, огромният брой партии възникват по поръчка.

Бил съм свидетел как на десен партиен лидер са се обаждали да му предлагат пари хора, свързани с ноторно известна руска фирма в България.

Третият елемент на системата са хората зад кадър. Явно или неявно тази система на зависимости е подпомагана от голям брой общественици.

Знае се, че още преди промените през 1989 г. огромен брой досиета на ДС са заминали за Москва, където вероятно се е конструирал по методиката на Андропов българския елит, който да осъществи Прехода.

Тези хора са или на властови позиции, или са ангажирани да контролират и направляват общественото мнение през медиите. Сигурно всички ще се досетят за някои политолози и социолози, които вече 30 години са на екран.

Четвъртият елемент на системата са олигарсите. Това е бизнес елитът, създаден с червените куфарчета, който финансово и организационно подпомага системата на скритата власт, като си разменя услуги с нея.

Примерно, един такъв прати автобусите с турците на

летния Сарай на Доган да го предпази от “народната любов”.

Петият елемент на системата са вградените руски агенти в цялата пирамида на държавното управление. Особено в службите.

Бях шокиран, когато разбрах, че по времето на Орешарски ключовите позиции в силовите ведомства бяха дадени на служители от руския отдел на контраразузнаването към ДАНС.

Това са хората, чиято работа е да се борят с руското разузнаване у нас.

Това беше периодът ДП – шеф на ДАНС и

вече забравената операция “Червей” с кражбата на целия архив на МВР.

Финалът на това управление беше КТБ – със стотици нови досиета на повикване.

Шестият елемент са хората от бившите служби зад кадър. Днес те са масони, общественици, хора с научни титли от институти, бизнесмени или медийни любими говорители.

В техните организации се обучават младите кадри, които да поемат властта след време.

Седмият елемент са паравоенните структури като “Шипка” и “Левски”, чиято мисия е неизвестна, но едва ли съществуват само, за да честват събития свързани с Русия.

Осмият елемент е изградената широка мрежа от политици, бизнесмени, експерти, чиновници, ченгета около руските проекти в България – най-вече около Газпром, Лукойл, Балкански поток, АЕЦ Белене, БТК, Булгартабак, Авионамс и др., които веднъж на софрата правят всичко възможно да останат на нея.

Деветият и ключов елемент са внедрените агенти в съдебната власт. Ще си спомним, че някои видни кадри получиха обучение в Русия по вишинско правосъдие, договор за взаимопомощ беше сключен, а в съда се водиха абсурдни дела срещу ремонта на нашите самолети в Полша, което ощетило руска компания.

Има и други елементи на скритата руска власт у нас. Но и изброените девет елемента – като девет кръга на Ада – ни дават ясна идея за периметъра от реална власт, която могат да упражняват всеки един премиер и парламент у нас.

Тя може да бъде победена само по два начина:

– еволюционно-демократичен: чрез постигане на достатъчно парламентарно мнозинство за дълъг период от време. За което са нужни свободни медии и честни избори.

– революционен – чрез намеса на нашите съюзници, най-вече САЩ решително във вътрешните ни работи, за което те вече дадоха знак с Магнитски. И който натиск ще продължи, предвид войната в Украйна, ако Байдън спечели втори мандат.

Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.БГ.

предишна статияДеветте кръга на Ада: Елементи на скритата руска власт у нас
следваща статияСпадът в цените на храните продължава и тази седмица