Начало Култура Двама българи в селекцията на кинофестивала в Кан – Мария Бакалова и...

Двама българи в селекцията на кинофестивала в Кан – Мария Бакалова и Константин Божанов

44
Мария Бакалова
Мария Бакалова/ Снимка: БТА

Директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо и президентката Ирис Кноблох обявиха официалната селекция на 77-ото му издание. В нея попадат българската актриса Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов. Това стана ясно от програмата, представена в изданието „Варайъти“, предаде БТА.

Номинараната за „Оскар“ Мария Бакалова се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм „Стажантът“ (The Apprentice) на режисьора Али Абаси. Той е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за наградата „Златна палма“.

В ролята на младия Доналд Тръмп зрителите ще видят румънско-американския актьор Себастиан Стан. Лентата проследява времето на Тръмп като бизнесмен с недвижими имоти през 70-те и 80-те години на миналия век.

„Нямам думи, с които да опиша чувствата си в момента… Вълнувам се, щастлива съм, не мога да повярвам, че това се случва! Кан е мой любим фестивал, любим е на всички ценители на киноизкуството и именно заради това съм на седмото небе, че нашият филм ще започне своя път точно оттам, при това от официалната селекция!“, каза Мария Бакалова в разпространено съобщение след пресконференцията в Париж.

Актрисата не за първи път е в официалната селекция на Кан. През 2021 г. филмът с нейно участие „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова беше показан в паралелната секция „Особен поглед“.

Мария Бакалова Кан
Мария Бакалова в Кан през 2021г.

Тази година сред филмите в „Особен поглед“ е и „Безсрамните“ (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“)

„Безсрамните“ е копродукция на Франция, Швейцария и България. В нея участват индийски актьори, сред които Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей. Филмът разказва за забранената любов между …

На снимката: Мария Бакалова по време на церемонията по раздаване на Оскарите през 2021г.

Дебютът ѝ е в тийнейджърския „XIIa“ през 2017 г. След това се снима в „Трансгресия“. За ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативно кино „Алт ФФ“ в Торонто през 2018 г. и получава номинация на „Куин Пам Интернешънъл Филм Фестивал“. Участва и в „Бащата“, спечелил голямата награда на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020). Появява се и в няколко епизода на онлайн сериала „Типично“.

Добива популярност с ролята си на Тутар Сагдиев, дъщеря на казахстанския репортер Борат Сагдиев, в комедията „Борат 2“. Предизвиква сензация със сцената, в която взема интервю в интимна обстановка от републиканеца и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. За ролята получава номинация за „Оскар“, БАФТА и „Златен глобус“ и става първата българка, номинирана за престижните отличия. Играта на Бакалова е високо оценена от критиците. Списание „Ай Джи Ен“ я нарича „фантастична находка. А Джъстин Чанг, кинокритик на „Ел Ей Таймс“, обявява изпълнението ѝ за „страхотно“.

Мария Бакалова
Мария Бакалова интервюира Руди Джулиани в ролята си на Тутар Сагдиев

През 2021 г. играе в „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова в ролята на Соня.

Бакалова ще участва в новия филм на Джъд Апатоу „The Bubble“ редом до Карън Гилън и Педро Паскал. Той ще разказва за група актьори, опитващи се да заснемат филм в коронавирусната пандемия.

Бакалова ще озвучава кучето Космо в „Пазители на Галактиката: Трета част“

Още новини за култура – четете тук

предишна статияНеизбежно: разломът Сан Андреас се готви за разрушително земетресение
следваща статияДвама българи в селекцията на кинофестивала в Кан – Мария Бакалова и Константин Божанов