Начало Водещи Даниел Митов: Ако президентът подпише указа, ГЕРБ поема отговорност за външната политика...

Даниел Митов: Ако президентът подпише указа, ГЕРБ поема отговорност за външната политика на страната

34
Даниел Митов:
Снимка: БТА

Първият разговор беше между мен и Димитър Главчев, който, очевидно, не е е могъл да се сработи с външния министър Стефан Димитров, когото освободи. Това коментира в кулоарите на парламента предложеният за служебен външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ.

По думите му премиерът де факто е търсил възможност да направи така, че да гарантира ясна външна политика, опряна на ясен проевропейски и проатлантически профил на човек, който със сигурност ще следва подобен тип политика.

Служебният премиер се обади първо на мен, консултирал съм се с лидера на партията, получих пълна подкрепа от Борисов, уточни Митова и добави, че е готов да поеме поста.

„Ако президентът реши да подпише указа, спокойно може да кажем, че ГЕРБ поема отговорност за външната политика на страната, но постът не ми е самоцел. С промените в Конституцията логиката за съставяне на служебни правителства беше променена. Тя зависи изцяло от министър-председателя. Ролята на държавния глава е различна. Главчев трябва да търси подкрепа от партиите в парламента. ПП-ДБ трябваше да защитят конституционните промени“, заяви той.

„Въпросът е, че съм разочарован много от ПП-ДБ. Логиката на техните изказвания следва думите на Радев. Главчев е взел напълно самостоятелно решението да ме предложи за служебен министър, не е имало натиск“ , допълни депутатът от ГЕРБ, цитиран от Нова тв .

Още новини от деня – четете тук

предишна статияНародното събрание излиза във ваканция по време на предизборната кампания
следваща статияЮлия Навалная е сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024 г.