Начало Водещи Даниела Горчева : Българското общество е невежо по темата с ваксините

Даниела Горчева : Българското общество е невежо по темата с ваксините

1448

Даниела Горчева е магистър по българска филология и история на СУ „Климент Охридски“. От 1990 г. живее в Холандия. От 2003 г. е издател и главен редактор на „Диалог“ – списание за политика, култура и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в цял свят. Сценарист на документалния филм „Гьоч – да прекрачиш границата“.  През 2012 г. е победител за България на престижната награда на Европейската комисия за журналистика „Заедно срещу дискриминацията“. Издаваното от нея списание „Диалог“ има награда на НДФ „13 века България“ за популяризиране на българската култура в чужбина.

Оказа се, че сме последни по ваксинация в Европа и първи по смъртност. На какво се дължи тази черна статистика според теб?

На хаотично и на престъпно безотговорно управление по време на световна пандемия. Подчертавам, че става дума за престъпна безотговорност. И то след като ни беше спестена първата вълна, благодарение на строгите и много навременни мерки на Националния оперативен щаб начело с проф. Мутафчийски у нас – веднага след като се видя какво става в Италия, Испания, Нидерландия, Франция, които са гъсто населени държави и с огромен туристически и бизнес поток и бяха ударени първи от донесения от Китай вирус.

При първата вълна у нас имаше бърза и адекватна организация, поради което ние се отървахме само с 200 жертви. За жалост, поговорката, че обичаме да се давим в края на Дунава, се оказа вярна и щабът начело с проф. Мутафчийски бе демонизиран, а български журналисти безкритично канеха жадни за медийно внимание психопати да твърдят небивалици, че това било „грипче“, което щяло да изчезне през юни и да разпръскват дезинформация по време на световна пандемия. Което е престъпление, разбира се.

И резултатите не закъсняха?

И резултатите не закъсняха, да! България успя да заеме печалното първо място по увеличена смъртност на глава от населението не в Европа, а в света! Не Индия, не Бразилия, а България е първенец по жертви на глава от населението, откакто е започнала пандемията.

Защо се получи така у нас?

Защото се оказа, че за разлика от много други прилични държави, човешкият живот и здравето на хората у нас не са приоритет за политиците на България. Само няколко конкретни данни. Да погледнем данните за седмица номер 47 от началото на година.

Това е седмицата от 16 до 22 ноември. За 2016, 2017, 2018 и 2019 година починалите в България в тази седмица се движат между 2 хиляди и 2 500 души. Тоест, средната смъртност е 2 200 души на седмица. За 2020 година за същата тази седмица починалите са 4 800!

Тоест, почти пет хиляди души са предали Богу дух в България само в рамките на една-единствена седмица и това е двойно повече от нормалното, в сравнение с предходните четири години!

Същите са данните и за 48а седмица, за 49а седмица (края на ноември и началото на декември), подобно увеличение се наблюдава и през пролетта на 2021 – рязък , почти двоен скок на смъртността.

Вероятно на някои хора 2-3 хиляди починали в повече само в рамките на една седмица, им се вижда „нормално“, не знам. Но това е все едно в рамките на една седмица да паднат и да се разбият десет самолета с български пътници и никой да не оцелее. Не един самолет, а десет самолета с живи хора, превърнали се в трупове само в рамките на една седмица! И така … няколко седмици подред.

Какво беше направено в Холандия по време на пандемията в сравнение с България?

Да започнем пак с малко данни. Нидерландия е държава с три пъти по-малка територия от България, но с три пъти повече население. С други думи, България е рядко населена страна за разлика от Нидерландия, която не само че е най-гъсто населената европейска страна, но и е с несравним туристически и бизнес поток спрямо България.

През август 2019 година, например, само през амстердамското летище Схипхол са преминали почти 7 милиона пътници. Това е само за един месец. За сравнение за същия месец през софийското летище са преминали 670 хиляди пътници.

Първата ковид вълна удари много тежко гъсто населените европейски държави с интензивен туристически и бизнес поток. В България по това време имаше и грипна ваканция, което забави пандемията, както и взетите мерки от страна на щаба начело с проф. Мутафчийски.

Ето защо към 29 май 2020 година в Нидерландия жертвите на коронавируса бяха 5 922.  В България към тази дата те са едва 134. Или ако в Нидерландия загинаха 34 души на 100 хиляди души, у нас загинаха едва двама на 100 хиляди души.

Това, повтарям отново, се дължеше единствено на строгите мерки у нас в първата вълна на пандемията. Но в Нидерландия като видяха какво става, въведоха строг локдаун, а правителството подпомогна със солидни помощи пострадалите от затварянето бизнеси: хотелите, ресторантите, кафенетата, дискотеките, нощните клубове, фризьорските и козметичните салони, фитнес-залите, спа – центровете, авиокомпаниите и т.н., и т.н.

Защото имаха бели пари за черни дни, както се казва.  А имаха, защото нидерландските политици не крадат, не тъпчат нощните си шкафчета с кюлчета злато и милиони банкноти в евро.

У нас така и не му увря главата на българския избирател, че като гласува за непочтени, корумпирани, крадливи и лъжливи политици, ще живее в мизерия. И ще умира в мизерия.

В Нидерландия като видяха, че през есента се надига втората вълна, моментално затвориха всичко. Ресторантите, кафенетата, клубовете хлопнаха кепенци още от октомври, а началото на декември (доста преди Коледа) бяха затворени чак до май месец и заведения, и магазини, и фризьорски салони. Защото няма икономика с мъртъвци. Мъртвите нито произвеждат, нито консумират.

Няма нищо по-важно от човешкия живот и от здравето на хората.

И ето че нидерландската икономика се възстанови бързо, защото ако едни бизнеси трябваше да бъдат подпомагани с държавни субсидии, други бизнеси процъфтяваха, защото хората не пътуваха, но започнаха ремонтни и строителни работи, така че всички предприятия за реновации на бани, кухни, къщи, градини, както и куриерски и пощенски услуги процъфтяваха и пълнеха хазната с данъците си. А от тези данъци държавата подпомагаше закъсалите заради локдауна фирми. Проста работа, но се иска разум и почтеност, не тарикатлък и простащина. А какво стана у нас?

Вместо да се поучим от злощастния чужд опит, ние решихме, че нас чесънът и ракийката ни пазят, разпасахме се, а резултатите не закъсняха. Да погледнем сега данните, които са трагични.

В три пъти по-многобройната като население Нидерландия общият брой на жертвите е по-малък от този в България! В Нидерландия са общо 17 887, а у нас – 18 306.  Това е по данни от 12 август, но не искам да мисля какво ще е през ноември и декември с този нисък процент ваксинирани.

Моля, дай статистика за Холандия – ваксинирани на глава от населението? 

До 8 август в Нидерландия бяха ваксинирани 91% от възрастните над 76 годишна възраст. От хората над 51 годишна възраст вече 85% са напълно ваксинирани! За групата от по-младите – тези между 18 и 50 годишна възраст процентът напълно ваксинирани вече е 71%.

За децата от 12 годишна до 18 годишна възраст около 47 % са получили първа игла. В целия свят напълно ваксинирани са 16 % от населението, защото в Третия свят няма ваксини. В България напълно ваксинирани са едва 15 %.

До момента в Нидерландия са поставени общо 22 милиона ваксини (общо първа и втора игла). У нас едва 2 милиона.  А ваксинацията у нас започна ПРЕДИ тази в Нидерландия. Ще се мре яко, но явно ще е заслужено. Жалко.

Какво може да споделиш за ваксинирането и новия вирус от твоя личен опит?

За разлика от България, в Нидерландия трябваше да чакаме търпеливо да ни дойде редът за ваксиниране според годината на раждане, защото възрастните и болните хора бяха ваксинирани с приоритет. Освен това там не можехме да избираме с каква ваксина. И така, аз бях ваксинирана с втората игла едва на 2 юли, а на моя 24 годишен син втората доза му я сложиха на 10 август. И двамата сме с Pfizer, а съпругът ми – с АстраЗенека. Те почти нямаха странични реакции, освен леката умора на сина ми след втората игла. При мен и двата пъти имаше в продължение на няколко часа леки мускулни болки и силна умора, та си отспах в деня след ваксинацията. Това е добре, показва, че ваксината работи, че организмът реагира.

Кои са добрите практики в държавната политика/организацията/ отношението на хората/разяснителната кампания?

Всичко това заедно. И добрата разяснителна кампания, и добрата организация и мисълта за пострадалите от локдауна. В Нидерландия обаче и учените, и експертите, и политиците, и медиите си свършиха перфектно работата за разлика от българските, които объркаха хората с дезинформациите и пренебрегването на фактите. Но сега берем плодовете на жалката полуобразованост в България. Мъчно ми е да го призная, но ние се оказахме ужасно изостанало и невежо общество.

Каква е твоята прогноза за близко бъдеще при сблъсък с нова вълна – в Холандия и респективно у нас?

Нещата са видими. В момента въпреки многото заразени, в Нидерландия има много по-малко пациенти в болниците, отколкото в България. И това е така, защото хората над 60 години в Нидерландия са напълно ваксинирани. От хоспитализираните в Нидерландия над 86% са неваксинирани или с незавършен пълен курс на ваксинация. Останалите са хора ваксинирани, но с компрометиран имунитет поради автоимунни заболявания и други, заради което не са успели да изградят достатъчно антитела след ваксинацията. У нас с този нисък процент ваксинирани и при много по-високата заразност на Делта варианта, през октомври и ноември болниците ще са като във  филм на ужасите. И не само неваксинираните ковид-пациенти ще измират, но и много невинни хора, които поради препълнените от ковид-пациенти интензивни отделения, няма да могат да получат навреме нужната им спешна помощ.

И последно – трябва ли ваксинираните да получат чувствително повече права и не е ли това отнемане на свободата, каквито мнения има?

По време на пандемия всеки, който поради безотговорно поведение и/или агресивно невежество застрашава живота и здравето на други хора, трябва да бъде санкциониран. Никъде няма право да убиваш други хора. Претоварването на здравната система ще доведе до убиването на раково болни пациенти, на пациенти с инфаркти и инсулти, защото те няма да имат достъп до животоспасяваща апаратура, кислородни апарати и лекари. В Нидерландия лекарите неколкократно апелираха да се спазват мерките, защото когато прелеят интензивните отделения, им се налага да отлагат операции, а това забавяне може да струва живота на пациента. Един лекар даде пример с два пъти отложена операция на млад баща с рак, защото няма място в интензивните отделения. Ами човек ако е безразсъден относно собственото си здраве – ОК, но не може да си играе на руска рулетка с живота на другите. Ето защо трябва да има строги санкции, включително за разпространяване на дезинформация относно ваксините.

предишна статияAtlantic Council: Талибаните поеха контрола. Какво следва?
следваща статияАтаката към Кирил Петков: ГЕРБ пое чудесно паса на ИТН, започнат от ДПС