Начало Свят Гърците са сред най-работливите в ЕС. Въвеждат 6-дневна работна седмица

Гърците са сред най-работливите в ЕС. Въвеждат 6-дневна работна седмица

39
Гърция
Снимката е илюстративна

В Европа все още се чува клишето за „мързеливите гърци“, макар че е невярно. Повечето гърци дори работят на две или три места, за да свързват двата края. А от 1 юли страната въвежда 6-дневна работна седмица. Защо?

През гръцката дългова криза клишето за „мързеливите гърци“ беше нашумяло, макар че не беше подкрепено от данни. Ново изследване от университета в Гронинген доказва, че гърците работят средно по 2036 часа годишно, което ги прави едни от най-работливите в ЕС.

Гърците са сред най-работливите

Лошите стереотипи не спират гърците да работят усилено. Дори МВФ похвали страната за очаквания икономически растеж. Изследвания показват, че работната седмица в Гърция е по-дълга от тази в Германия.

От 1 юли започва да действа 6-дневната работна седмица в Гърция, което се счита за начин да се справи с проблема с липсата на квалифицирани кадри. В същото време, в Германия се обсъжда въвеждането на по-къса работна седмица.

Новата работна седмица ще бъде поощрявана със значителни заплати за тези, които работят извънредно през почивните дни. Това обаче поражда съпротива сред някои, които вече работят на две или повече работни места.

Много гърци полагат извънреден труд

Експертите са скептични за реалните ползи от шестдневната работна седмица. Те изразяват съмнения, че тя ще реши проблема с недостига на квалифицирани работници в страната. Въпреки това, мерката ще бъде строго регулирана и контролирана.

Публикацията е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

предишна статия"Булгаргаз" започва процедура за доставка на 1 000 000 мегаватчаса втечнен газ за юни
следваща статияШофьор с 3 промила и две деца в колата помете четири коли