Начало Новини Гръцкият премиер Мицотакис лично посрещна турски туристи на остров Лесбос

Гръцкият премиер Мицотакис лично посрещна турски туристи на остров Лесбос

49
Гръцкият премиер Мицотакис лично посрещна турски туристи на остров Лесбос

Изненада очакваше тази сутрин група от 92 турски туристи, които бяха посрещнати в пристанището Митилини на остров Лесбос лично от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщава гръцката телевизия Скай.

Пътниците пристигнаха на гръцкия остров с кораба „Ешреф Жале“, а капитан на кораба беше Али Жале, който е и заместник-кмет на турския град Айвалък, който се намира срещу Лесбос.

В Митилини Мицотакис се информира за прилагането на системата за експресно издаване на визи на турски туристи на място в пристанището и наблюдава лично скоростта, с която бяха предоставени визи на онези от пътниците, които избраха да получат разрешение за влизане в Гърция на острова, а не от гръцките консулски власти в Турция.

Възможността турските граждани да получават виза при пристигането си в определени гръцки острови в Егейско море беше обявена след посещението на турския президент в Гърция през декември миналата година и вече се прилага за 5 гръцки острова в Егейско море. По силата на мярката при пристигането си на островите турските граждани могат да се снабдят с туристическа виза с продължителност 7 дни.

Визовите облекчения са част от процеса на затопляне на гръцко-турските отношения, който започна след катастрофалните земетресения в Турция през февруари миналата година. В рамките на нормализирането на връзките турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Атина през декември, а нова среща Ердоган – Мицотакис е планирана за 13 май в Анкара.

предишна статияДаниел Митов: Отказвам се от предложението да стана външен министър
следваща статияНавършват се 4 години от смъртта на журналиста Милен Цветков