Начало Свят Гръцката православна църква призовава за отлъчване на депутатите след легализирането на гей...

Гръцката православна църква призовава за отлъчване на депутатите след легализирането на гей браковете

49
хомосексуалисти, ЛГБТ

Смутът в гръцката православна църква поради „демоничното“ разрешение на правителството за легализиране на еднополовите бракове се задълбочи, като духовниците настояха за наказателни мерки срещу депутатите, които подкрепиха този закон.

Те искаха „аморалните законодатели“ да бъдат изключени от църквата, а църковните власти на остров Корфу заявиха, че двама местни депутати няма да има право да участват в църковни ритуали.

Обвинявайки депутатите, че са извършили „най-дълбока духовна и морална грешка“, като подкрепили законопроекта, приет на 15 февруари, епископството на острова призова парламентаристите да се покаят.

„Тези двама депутати не могат да бъдат активни членове на църквата за нас“, заявиха представители на църквата. „Призоваваме ги да се покаят за поведението си“.

Ако това не се случи, епископството заяви, че ще бъдат изключени автоматично от всички църковни събития.

Гърция стана първата православна християнска държава в света, която прие законодателство, което разрешава еднополовите бракове. 175 депутати от цялото политическо спектър подкрепиха реформата миналия месец.

Сприян от дясноцентристкия премиер Кириакос Мицотакис, законът също разшири признаването на родителските права на гей двойките, въпреки че все още не им позволява да имат деца по сурогатно майчинство.

Мицотакис беше критикуван от православната църква, която характеризира законопроекта като „чисто зло“. Водачът на Гърция, архиепископ Йероним, предложи да се проведе народен референдум за вота. В обществото на Гърция подкрепата за равенство в брака е само на малко мнозинство и мнозинството откровено се противопостави на депутатите от управляващата партия Нова демокрация.

Водещи църковни фигури предупреждават, че законът може да доведе до повече изисквания за права от страна на еднополовите двойки и до разрушаване на традиционното гръцко семейство и общество.

В знак на протест срещу правителството, Светият синод, ръководният орган на църквата, обяви, че службата на 24 март, Неделя на Православието, един от най-светите дни в източноправославния календар, няма да се проведе в столичната катедрала, а в по-малък храм, където президентът Катерина Сакеларопулу не беше поканена.

Йероним и други членове на синода дадоха да се разбере, че ще откажат поканата на президента за вечеря в деня на празника, на която обикновено присъстват светски и духовни лидери на страната.

Духовник предаде, че архиепископът е бил „разстроен“ от факта, че Сакеларопулу присъства на празнична вечеря с правителствени служители в ресторант, притежание на член на общността LGTBQ+.

Открито писмо от епископ Амвросиос призова премиера Мицотакис и депутатите, които подкрепиха законодателството, да бъдат изключени от църквата, като каза:

„Нашата православна църква е под обсада… Трябва да се свика революция срещу всички, които осмиват Божия закон. Главният герой на това морално престъпление, министър-председателят на Гърция и 175-те депутати в гръцкия парламент, трябва да бъдат отлъчени от църквата“.

Църковният гняв се изля в обществото няколко дни след като се проведе първият еднополов брак в кметството на Атина.