Начало Водещи Голям брой участници, гости и зрители събира 30-ият Международен фестивал „Сурва“

Голям брой участници, гости и зрители събира 30-ият Международен фестивал „Сурва“

69
Международен фестивал Сурва
Снимка: БТА

Днес, на втория ден на 30-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, голям брой участници, гости и зрители се очакват на централния площад в Перник. Четиридесет и една групи от страната ще вземат участие в дефилето, според програмата, разпространена от организаторите.

Сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и други ще представят изкуството си пред публиката. Чуждестранни групи също ще покажат уникални костюми и ще демонстрират характерни обичаи за своите страни. Това ще се случи в диапазона от 11:00 до 12:00 ч., когато представители и от съседни държави като Румъния, Гърция, Северна Македония и други ще се изявят на фестивалната сцена.

От изданието на фестивала маскарадните дефилета в Перник вече са тридневни и започват часове преди официалното откриване на проявата.

Международният фестивал в Перник популяризира древни обичаи, част от българската фолклорна традиция. Всяка година хиляди носители на традициите участват във фестивала от всички етнографски райони на България, както и гости от чужбина.

„Сурва“ се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен. Десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции, показва информация на отдел „Справочна“ на БТА. През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на списание National Geographic за световни зимни топ дестинации.

Още новини от деня – четете тук