Начало България Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми, отговорността е негова

Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми, отговорността е негова

24
Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми, отговорността е негова


Отговорността за кандидатите за министри, които предлагам, е изцяло моя и аз я поемам. Ако президентът Радев не приема моите предложения за министри, отговорността пада върху него, каза служебният премиер Димитър Главчев.

Според него, ако президентът не одобри предложените от него министри, тогава отговорността се прехвърля на държавния глава.

„Съм готов за диалог с президента по всяко време, както винаги съм правил. Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако има различни виждания по този въпрос, този, който отхвърли предложените от мен министри, ще поеме отговорност за това, което продължава да се случва. В противен случай, в момента и според Конституцията, отговорността е изцяло на служебния министър-председател. Както може да се види, всички се отклоняват от отговорността, но аз я приемам, като поемам мандата“, посочи Главчев.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че служебният министър-председател не може да бъде вицепремиер. Това беше коментарът му относно желаните от Главчев промени в правителството. Главчев предложи бившия дипломат Даниел Митов (ГЕРБ) за номер 1 в кабинета и искаше да смени земеделския министър Кирил Вътев.

„Няма да коментирам изказвания, различни от моите. След като направя този избор, явно не споделям същите мнения“, беше кратък Главчев по темата.

Министър-председателят Димитър Главчев участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 април в Брюксел. Това е първото му официално пътуване в чужбина откакто служебното правителство встъпи в длъжност.

Държавните и правителствените лидери обсъждат новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията между ЕС и Турция, ситуацията в Украйна и на Близкия Изток.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияГлавчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми, отговорността е негова
следваща статияНародното събрание излиза във ваканция по време на предизборната кампания