Начало Водещи Гимназисти от цялата страна могат да поканят „писател назаем” през новата учебна...

Гимназисти от цялата страна могат да поканят „писател назаем” през новата учебна година

1084

Новата учебна година стартира и с нова кампания, която има за цел да стимулира учениците да четат повече и да опознаят по-добре съвременната литературата и нейните автори.

Целта на проекта е ученици от поне 100 гимназиални класове в цялата страна да се срещнат със съвременни български автори и да „видят” учебната програма по литература по един нов, различен и модерен начин, а часовете по литература могат да бъдат разнообразни и интересни.

Инициатор на кампанията е най-големият сайт за книги в България „Аз чета”. В момента

„За много от българските ученици думата „писател” означава „черно-бяла снимка от учебника по литература”, просто автор, включен в учебната програма, върху която трябва да държат безброй изпити и тестове, повтаряйки заучени фрази и конструкции. Темите, по които учениците са принудени да разсъждават в часовете по литература, често са далечни и не могат да предизвикат и задържат интереса им. Същевременно учителите са задължени да преподадат огромно количество материал, като разполагат с ограничен времеви ресурс и буквално никакви възможности за „импровизация” в подбора на произведенията. Като резултат от това, много подрастващи на възраст между 14 и 18 години губят напълно интереса си към четенето на всякакъв вид литература”, споделят инициаторите на кампанията.

Така се ражда идеята  да заведат при учениците някои от най-добрите български писатели, за да им върнат отново вярата в книгите!

Очакванията са в рамките на година включилите се в инициативата писатели да посетят поне 100 класа в цялата страна, като се срещнат с минимум 2000 ученици на възраст между 14 и 19 години. За много от тях това би бил буквално първи досег с жив автор.

По-късно днес очаквайте и интервюто ни с Александър Кръстев, основател на проекта. 

предишна статия156 млн. евро ще струва The Mall на британска компания
следваща статияБорисов: Българинът свежда глава на две места – в църквата и в училището