климатични промени

Гигантски кенгура и крокодили, заедно с друга мегафауна, съществувала преди 40 000 години в тропическа Северна Австралия, са изчезнали поради екстремни климатични промени, показва ново проучване.

Палеонтолозите на музея в Куинсланд съобщиха, че новооткрити останки от мегафауна показват, че тя е изчезнала поради екстремни промени в околната среда, в проучването, публикувано в научното списание „Nature Communications“.

Последователната загуба на воден поток, засиленото изсушаване и промяната на растителността са създали условия за изчезване на най-малко 13 вида от мегафауната със свръхголеми размери, казват изследователите. Те включват четири мегахищници – сухоземни и земноводни влечуги и най-големите кенгурута и двуутробни в света, се казва в проучването.

То се основава на фосили, открити в Саут Уокър Крийк в североизточната част на Куинсланд близо до Големия бариерен риф. Някога той е бил дом на повече от дузина видове гигантски животни и е най-новото находище на мегафауна в Северна Австралия.

„Мегафауната в Саут Уокър Крийк е била уникално тропическа, доминирана от огромни месоядни и тревопасни животни, изчезнали преди около 40 000 години, много след като хората са пристигнали в континенталната част на Австралия“, казва палеонтологът и ръководител на изследването на куинсландския музей Скот Хокнул.

Хората, които вече са започнали да се придвижват на континента, не могат да бъдат обвинявани в изчезването, се казва в проучването.

Вместо това изследователите установяват, че изчезването на гигантите съвпада с голямо влошаване на климата и околната среда както на местно, така и на регионално равнище, включително увеличаване на пожарите вследствие на изсушаване, намаляване на тревните площи и загуба на сладка вода.

„Заедно тези продължителни промени са били просто твърде много, за да оцелеят най-големите животни в Австралия“, добавя той.

По-рано на мястото бяха открити останки на кенгуру, виско 2,5 метра и тежащо приблизително 274 килограма, което го прави най-голямото известно кенгуру в историята.

предишна статияПътуваме до Гърция и Сърбия без 14-дневна карантина
следваща статияАрестуваха лихвари и сводници в зрелищна акция в Пловдив